Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Na Spišskom hrade pripravili na leto viacero noviniek

Spišská Kapitula a Spišský hrad Foto: TASR

Výnimočným programom v celoročnej ponuke je Noc múzeí.

Spišské Podhradie 1. mája (TASR) – Uplynulý víkend oficiálne otvorili letnú turistickú sezónu na Hrade Ľubovňa, už túto sobotu 3. mája sa tak stane aj na ďalšom hrade na Spiši. „Leto na Spišskom hrade otvoríme v popoludňajších hodinách. Program, ktorý odštartuje o 13.00 h, obohatí historický šerm, dobové súboje, hudba, orientálne tance ale aj sokoliari a ochutnávka v hradnej kuchyni,“ informovala TASR Dáša Pavúková Uharčeková zo Spišského múzea v Levoči.

Okrem toho pripravili na hrade aj bábkové divadelné predstavenie pre deti O Katarínke, ktoré sa začne o 14.30 h. Na druhý deň, v nedeľu 4. mája o 10.00 h, je pripravená aj slávnostná svätá omša v hradnej kaplnke sv. Alžbety. Pri príležitosti jej znovuvysvätenia bude omšu celebrovať Anton Šuňavský. Hlavnou programovou novinkou tohto leta je rozdelenie kultúrneho festivalu LETO NA HRADE, ktorý sa koná pravidelne každý víkend počas júla a augusta už od roku 2008, na tri základné časti.

„Piatkové divadelné večery v arkádovej chodbe, sobotné Tajomné noci na hrade spojené s atraktívnymi nočnými prehliadkami hradu so začiatkom o 20.30 h. a nedeľné detské popoludnia s dobovými hrami, tvorivými aktivitami a rozprávkovými predstaveniami pre deti,“ vymenúva Pavúková Uharčeková s tým, že piatkové divadelné večery budú ponúkať kvalitné divadelné predstavenia komorného charakteru pre náročnejších divákov. V ponuke sú tituly ako Hamlet, Mackbeth, či Žena v čiernom.

„Výnimočným programom v celoročnej ponuke je samozrejme Noc múzeí, keď návštevníkom ponúkame nočnú prehliadku hradu až do 23.00 h. Pre všetky deti máme k ich Medzinárodnému dňu detí pripravené zaujímavé hradné popoludnie, 31. mája sa o program postarajú niekoľkonásobné majsterky Slovenska v hokeji HC OSY a iní športovci,“ dodáva Pavúková Uharčeková. Pre deti a školské kolektívy pripravili na hrade celodenný animačný program HRADOHRANIE, od 2. do 6. júna sa počas celého dňa môžu zahrať na hradných pánov, rytierov i hradné dámy.

Ďalšou z hlavných noviniek je aj prezentácia vzácneho architektonického artefaktu, románskeho stĺpika z románskeho paláca na hrade, pochádzajúceho z polovice 13. storočia. „Stĺpik bol objavený v roku 2004 pri výskumoch a následne reštaurovaný. Návštevníci si môžu po prvýkrát prezrieť túto jedinečnú súčasť románskeho staviteľstva na Spiši z blízka. Je vystavený v arkádovej chodbe priamo pred románskym palácom,“ upozornila Pavúková Uharčeková. Tento rok sa na hrade nechystajú žiadne rekonštrukčné práce, prístupné budú všetky hradné expozície, teda archeológia a militárie, hradná zbrojnica, spálňa, kaplnka sv. Alžbety, expozícia Čo ponúkala hradná kuchyňa, Bez milosti a súcitu – mučiareň a tiež Ako vyhnať neduhy z tela.

Celé Spišské múzeum v minulom roku navštívilo 172.000 turistov, hlavne zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, prišli však aj nemecky a anglicky hovoriaci hostia. „Zaznamenali sme však aj výrazný nárast rusky hovoriacich návštevníkov, samozrejme očakávame že ich počas tohto leta príde k nám čo najviac a hlavne budú spokojný s tým, čo im ponúkneme,“ uzavrel Pavúková Uharčeková.