Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Spor obyvateľov Veľkej a spoločnosťou Schüle možno vyrieši mediácia

Na snímke nápis na bráne do areálu expedičnej firmy Schüle Slovakia na Teplickej ulici v mestskej časti Popradu, Veľkej, v Poprade 3. marca 2015. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Mediátorkou v procese je Dagmar Tragalová, ktorá sa bude snažiť alternatívne riešiť spor, teda mimosúdne.

Poprad 3. marca (TASR) – Spor medzi obyvateľmi mestskej časti Poprad – Veľká a spoločnosťou Schüle, s. r. o., sa bude snažiť vyriešiť mediátor. Toho zabezpečila samospráva, ktorá sa spor snaží vyriešiť v prospech oboch strán. „Je to zóna, ktorá je priemyselná, pričom je tam aj obytná zóna a obyvatelia tejto časti sa sťažujú, že je tam znečistenie ovzdušia a zvýšený hluk. Niekoľkokrát som navštívil aj spoločnosť Schüle, aby som vedel názor aj druhej strany, myslím si, že tieto veci treba rozdebatovať pri okrúhlom stole,“ konštatoval primátor mesta Poprad Jozef Švagerko.

Areál expedičnej firmy v Poprade



Firma Schüle je podľa neho kvalitná firma, ktorá zamestnáva obyvateľov regiónu a snaží sa v rámci svojich možností zabezpečiť výrobu v čo najväčšej kvalite a pri dodržiavaní predpisov. Na druhej strane, keď sa stretol so zástupcami Občianskeho združenia (OZ) Popradčania pre zdravé životné prostredie, tí tvrdili, že dochádza k porušovaniu zákona a predpisov. „Dúfam, že tento problém sa vyrieši s chladnou hlavou a bez emócií. S mediáciou skúsenosti nemám, ale verím, že šanca na zmier tu je,“ dodal primátor.

Mediátorkou v procese je Dagmar Tragalová, ktorá sa bude snažiť alternatívne riešiť spor, teda mimosúdne. Počas vyjednávania sa obe strany budú snažiť dohodnúť na kompromise. „Mediácia má svoje princípy, jednou z nich je dobrovoľnosť, musí to byť dohoda oboch strán, ktoré sa zmluvne dohodnú na plnení určitých podmienok. Základom tejto mediácie je vzájomný susedský spor,“ objasnila Tragalová.

Proces mediácie si podľa nej vyžiada približne päť stretnutí, ktoré sa budú odohrávať za zatvorenými dverami. Na týchto sedeniach sa konflikt buď vyrieši, alebo sa použijú iné právne prostriedky. „Percento vyriešených sporov vďaka mediácii je na Slovensku dosť vysoké, na súde trvajú spory aj niekoľko rokov a sú finančne náročné. V prípade mediácie sa proces skráti a zároveň sa znížia náklady,“ upozornila mediátorka.

„Skúsime urobiť všetko pre to, aby sme našli spoločné riešenie. Chápem týchto ľudí, že naša firma hraničí s obytnou zónou, ale my dodržiavame všetky platné zákony, robíme mnoho nadštandardov a budeme v nich pokračovať bez ohľadu na to, ako skončí mediácia,“ zdôraznil konateľ spoločnosti Vladimír Omasta. Firma podľa neho sťahuje technológie, ktoré môžu byť hlučné, resp. rušivé pre obyvateľov, okrem toho je ochotná postaviť protihlukové steny, rieši aj odhlučnenie existujúcich stien a zároveň spoločnosť zmenila technologické postupy, aby sa znížili emisie. Ľudia sa však okrem hluku sťažujú najmä na prašnosť. O prekročení limitov znečistenia však konateľ podľa jeho slov informácie nemá.

OZ, ktoré má momentálne päť členov a funguje už dva a pol roka, vníma veľmi pozitívne, že nové vedenie mesta zmenilo svoj postoj a aktívne sa snaží tento problém riešiť. Myšlienka mediácie je aj pre nich nová. „Chceme jasne počuť od Schüle i od mesta, či sa ďalej plánuje v budúcnosti rozširovať výroba v tejto priemyselnej zóne a či je možné nájsť riešenie, aby sa zakonzervoval tento stav a ďalej sa nezhoršovala pozícia občanov,“ vysvetľuje člen predsedníctva OZ Ján Valko. Novinárom dnes zároveň ukázal fotografie znečistenej strechy haly spoločnosti Schüle i znečistené plody z ich záhrad. Občania tvrdia, že sivý prášok, chemická zlúčenina, ktorá znečisťuje ich strechy, záhrady i celé okolie, pochádza práve z fabriky na odliatky pre automobilový priemysel. Cieľom OZ je, aby sa spoločnosť ďalej nerozširovala a v územnom pláne sa zadefinoval tzv. stav na dožitie.