Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Spor v I.C.A. Svidník pokračuje, šičky nedostali ani minimálnu mzdu

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Svidnícka spoločnosť I.C.A., s.r.o., znova nevyplatila svojim zamestnancom vo februári minimálnu mzdu, ale krátila im ju na základe toho, že odpracovali len 20 pracovných dní.

Svidník 31. marca (TASR) – Svidnícka spoločnosť I.C.A., s.r.o., znova nevyplatila svojim zamestnancom vo februári minimálnu mzdu, ale krátila im ju na základe toho, že odpracovali len 20 pracovných dní. Inšpektorát práce (IP) v Prešove začal šetrenie v tejto veci ešte v polovici februára, výsledky zatiaľ nie sú známe. Odborári tvrdia, že je to protiprávne, o pomoc chcú žiadať ombudsmanku i prezidenta.

Primátor mesta Svidník Ján Holodňák spolu s odborármi inicioval na mestskom úrade stretnutie inštitúcií, ktoré zamestnávateľa prešetrujú, ako aj samotných zástupcov spoločnosti. Na dnešné stretnutie však zástupca spoločnosti neprišiel a znova sa odmietol vyjadriť pre médiá. Mestu poslal list, kde je podpísaný konateľ I.C.A. Svidník Stefano Vanzan. V liste píše, že sa na stretnutí nezúčastní, pretože ho považuje za neprimeraný zásah do súkromnej spoločnosti.

„Žiadna z prizvaných štátnych inštitúcií nemá nástroje na riešenie ekonomickej a sociálnej stability v spoločnosti. Pozvané štátne orgány vykonali v našej firme kontroly a uložili nám opatrenia. Tieto sa realizujú v určených termínoch,“ napísal Vanzan.

Firma dlhuje zamestnancom náhradu mzdy za prekážku v práci na strane zamestnávateľa za štyri dni v októbri 2014. Spolu ide podľa odborárov o vyplatenie asi 300 zamestnancov. V tejto veci už IP rozhodol, lehota na nápravu je do konca mája 2015.

„Zamestnankyniam naďalej firma dlhuje celkove v čistom asi 27.000 eur na zadržaných mzdách. Rest z minulého roku bola výplata za šesť dní, dva dni boli doplatené, štyri dni ešte nie. Vo februári tým, že zamestnávateľ znova nevyplatil minimálnu mzdu v stanovenej výške, došlo k ďalšej dlžobe. Na jednu zamestnankyňu to je asi 90 eur,“ uviedol člen predsedníctva rady odborového zväzu KOVO Jozef Balica.

Hlavný inšpektor práce z IP Prešov Daniel Hrabko uviedol, že dnes bol prerokovaný protokol o zisteniach z doterajšieho šetrenia vo firme a zamestnávateľ má tri dni na vyjadrenie. Dovtedy zistené skutočnosti zverejňovať nemôže.

Zástupkyňa odborov zo spoločnosti I.C.A. Svidník Svitlana Farkašová dnes situácia vo firme označila za napätú, no zamestnanci dúfajú, že spoločnosť bude v regióne pôsobiť naďalej. Aj ich pracovné podmienky sa podľa nej mierne zlepšili. Arogantná a nepríjemná komunikácia zo strany konateľa, na ktorú sa sťažovali v minulosti, sa už neopakuje, zvýšila sa aj pocitová teplota na pracovisku.

Šetrenie v spoločnosti robili vo februári aj hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Svidníku. Podľa informácií od vedúcej oddelenia preventívneho pracovného lekárstva RÚVZ Svidník Slávky Vasilenkovej boli vo firme zistené hygienické nedostatky týkajúce sa poškodeného stropu, okná boli vo výrobných dielňach prelepené kartónom a lepiacou páskou. Zároveň zistili nízku relatívnu vlhkosť vzduchu v niektorých priestoroch a na vrátnici, kde sú zamestnaní štyria pracovníci, boli zistené aj nízke relatívne orientačné teploty vzduchu. Na nápravu má spoločnosť čas do októbra.

„Ďalšie kroky OZ KOVO budú také, že požiadame všetkých zainteresovaných, aby naďalej vyvíjali tlak na talianskeho zamestnávateľa, aby bezodkladne vyplatil zamestnankyniam všetko, čo im patrí. Chceme osloviť tiež Kanceláriu prezidenta SR v Košiciach, aby sa svojou autoritou zaangažovala do tohto prípadu. Oslovíme ombudsmanku, pretože sú porušované sociálne práva šičiek tým, že nemajú spravodlivú mzdu a ani tú, ktorá im patrí,“ povedal Balica.

Odborárom sa tiež nepáči, že väčšina pracovníčok v spoločnosti by mala byť zaradená do druhého stupňa minimálnej mzdovej náročnosti. Podľa Balicu by mali mať namiesto 380 eur mesačne 456 eur.

Spor medzi zamestnancami a odevnou spoločnosťou vo Svidníku sa začal vlani. Koncom roka 2014 sa do veci zapojili aj odborári. Zamestnanci spoločnosti dokonca v decembri zorganizovali protestné zhromaždenie.