Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Správa NP Poloniny využije zdroje z EÚ na starostlivosť o ekosystémy

Na snímke z 24. augusta 2021 zubry hrivnaté v Národnom parku Poloniny. Foto: TASR - Jana Ďurašková

Finančné prostriedky z operačného programu Kvalita životného prostredia vo výške takmer 570. 000 eur použijú na tri hlavné aktivity.

Stakčín 30. mája (TASR) - Na starostlivosť o lesné a lúčne ekosystémy bude Správa Národného parku (NP) Poloniny v tomto roku čerpať aj európske zdroje. Informovali o tom ochranári na sociálnej sieti s tým, že finančné prostriedky z operačného programu Kvalita životného prostredia vo výške takmer 570.000 eur použijú na tri hlavné aktivity.

"Naším cieľom je dosiahnuť lepší stav ochrany druhov a biotopov na rozlohe 167,91 hektára, eliminovať nepôvodné dreviny a posilniť biodiverzitu územia," uvádzajú ochranári. Nenávratný finančný príspevok tiež použijú na refundáciu mzdových výdavkov pre zamestnancov správy NP, na zakúpenie ochranných pracovných prostriedkov, nástrojov i kolesového traktora s príslušenstvom. Rekonštrukciou a obnovou prejde aj turistická infraštruktúra. Konkrétne ide o lokalitu Grófske chyžky, ktorej súčasťou bude novostavba altánu, tri informačné tabule a socha veľkej včely na Medovej babe.

Zmluva na realizáciu projektu starostlivosti o toto vzácne územie medzi Správou NP a Ministerstvom životného prostredia SR v týchto dňoch podľa ochranárov nadobudla účinnosť.