Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

V Ždiari strhli most, vrecia už plnia pieskom

Na snímke muž sa pozerá na rozvodnený Beliansky potok v obci Ždiar v Belianskych Tatrách vo štvrtok 15. mája 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Hrozí, že sa v niektorých častiach vyleje miestny Beliansky potok.

Ždiar 15. mája (TASR) – V obci Ždiar hrozí, že sa v niektorých častiach vyleje miestny Beliansky potok. Starosta Pavol Bekeš pre TASR uviedol, že situácia je vážna, zatiaľ ani nemal kedy vyhlásiť vyšší ako prvý povodňový stupeň, keďže je neustále v teréne. „U nás neprestáva dážď, práveže zosilňuje, takže nás čaká veľmi ťažká noc, pripravujeme sa na to svedomite, ale nie sme silnejší ako príroda,“ zhodnotil Bekeš.

V obci momentálne plnia vrecia s pieskom a rozvážajú ich na miesta, kde je situácia najkritickejšia. Bolo nutné aj strhnúť jeden most, pretože blokoval prietok vody. „Je v koryte veľa vody a hoci ho upravovali v minulosti, zrejme ten nápor nezvládne. Je tu veľmi veľká spádová oblasť, pretože z Magury a Belianskych Tatier všetka voda prichádza do našej kotliny a veľmi rýchly a dravý potok je z toho potom,“ objasnil Bekeš. Problémy robí aj naplavené drevo.

Na snímke muž sa pozerá na rozvodnený Beliansky potok v obci Ždiar v Belianskych Tatrách vo štvrtok 15. mája 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Starosta očakáva, že pokiaľ takto bude naďalej liať, tak voda sa začne z potoka vylievať a ohrozovať prvé domy. Momentálne je ich ohrozených asi desať, tam už začala voda zaplavovať pivnice. „Smerom na Antošovský vrch sa už situácia upokojila, neprší tam tak intenzívne, problém je teraz v spodnej časti obce pri hlavnej ceste,“ upozornil starosta. Krízový štáb v obci zasadne približne o 20.00 h, tam sa rozhodne, aké kroky podniknú ďalej.



V okrese Kežmarok platí 3. stupeň povodňového ohrozenia

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v meste Kežmarok, kde veľmi rýchlo stúpala podvečer hladina rieky Poprad, predovšetkým však Ľubického potoka. „Situácia je kritická, nie však zúfalá. Najväčšie problémy sú momentálne na sídlisku Sever a pri pekárni, zatiaľ to zvládame a situáciu monitorujeme. Každú chvíľu by mal dážď prestať, takže možno aj hladina potoka začne klesať,“ priblížil situáciu primátor mesta Igor Šajtlava.

V Kežmarku dnes večer zasadala povodňová komisia, po skončení rokovania vyhlásil prednosta Okresného úradu v Kežmarku Ján Ferenčák 3. stupeň povodňového ohrozenia pre celý okres Kežmarok. „Problémy máme hlásené v rámci celého okresu, ale najhoršie je to na potoku Ľubica. Očakávame, že noc bude veľmi ťažká, v teréne sú všetky zložky, mapujeme situáciu, pristúpili sme k regulácii dopravy,“ objasnil Ferenčák.

Na snímke auto prechádza cez vodou zaplavený most neďaleko rómskej osady v obci Rakúsy vo štvrtok 15. mája 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke auto prechádza cez vodou zaplavený most neďaleko rómskej osady v obci Rakúsy vo štvrtok 15. mája 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke rozvodnený potok zaplavuje most a cestu neďaleko rómskej osady v obci Rakúsy vo štvrtok 15. mája 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke bager odstraňuje nánosy spod mosta na rozvodnenom Ľubickom potoku v Kežmarku vo štvrtok 15. mája 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš