Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

V okrese St. Ľubovňa sa osem obcí spamätáva z víkendovej prietrže

Ilustračné foto. Foto: TASR

Najväčšie škody v Plavnici sú vo vrchnej časti obce, kde sa vybrežili miestne bezmenné potoky.

Stará Ľubovňa 1. júna (TASR) – V ôsmich obciach v okrese Stará Ľubovňa aj dnes platí 3. stupeň povodňovej aktivity. Cez víkend túto oblasť zasiahla silná prietrž, voda narobila veľké škody na miestnych komunikáciách, poliach i domoch obyvateľov. „Začalo to Ľubotínom, potom obec Hromoš, Plaveč, ďalej Šarišské Jastrabie, Ďurková, Plavnica, Čirč a Ruská Voľa nad Popradom. Išlo to v sobotu (30.5.) v dvoch vlnách, prvá bola niekedy po 15. hodine, druhá potom po 18. hodine,“ priblížil pre TASR prednosta Okresného úradu v Starej Ľubovni Peter Sokol.

Ide o obce, ktoré sú umiestnené jedna vedľa druhej. Došlo v nich k podmytiu ciest, splaveniu miestnych komunikácií a okrem toho cestu 1/68 v smere na Prešov od Plavnice v jednej časti zasypala rozmočená pôda. Asi najväčšia škoda vznikla v obci Čirč, kde sa pracovalo na protipovodňových opatreniach. Tie boli podľa Sokola na 70 percent hotové, prietrž však časť už hotovej regulácie miestneho potoka strhla. „Škoda, že možno aj procesom zdĺhavých verejných obstarávaní, nebol tento projekt zrealizovaný komplexne, lebo tým pádom sa mohlo predísť určitým veciam a mohol sa priamo uplatniť pri tejto povodni,“ konštatoval prednosta.

V obci Hromoš, okres Stará Ľubovňa, stále platí 3. stupeň povodňovej aktivity a momentálne sa tam pracuje na odstraňovaní škôd. „Máme z veľkej časti poškodenú obecnú kanalizáciu, momentálne zásobujeme ľudí pitnou vodou z cisterien a prečisťujú sa vodojemy, čistíme studne s pomocou dobrovoľných hasičov,“ priblížil pre TASR starosta obce Hromoš Maroš Kočiš.

Voda z prietrže podľa neho zaplavila suterény zhruba polovice rodinných domov, okrem toho aj kultúrny dom. Na viacerých miestach sa zosunuli svahy, sú podmočené miestne komunikácie, cesty aj chodníky. „Voda už opadla, takže len teraz zisťujeme, aké veľké škody narobila. Kanalizačné potrubie je potrhané, preto potrvá dlhšie, kým sa život u nás vráti do normálu. Teraz potrebujeme pekné počasie, aby sme mohli všetky škody odstrániť,“ uzavrel Kočiš.

Situácia sa už mierne stabilizovala v obci Ďurková, kde však naďalej platí 3. povodňový stupeň, keďže tam pokračujú v odstraňovaní škôd. „U nás prišli tri búrky za sebou, v nedeľu a dnes už bolo pekné počasie, takže voda opadla. Najväčšie škody, ktoré spôsobila, je vytrhaná regulácia potoka v dĺžke asi 300 metrov. Okrem toho sú nánosy bahna na štátnej komunikácii i na našich obecných, sú tam upchaté priepusty,“ priblížil situáciu starosta obce Ďurková Ján Kuruc. Voda zaplavila suterény v 28 rodinných domoch a tiež zhruba 30 hektárov obilnín, okrem toho znečistila studne. „Tie sme už viac-menej vyčistili. Najhoršie záplavy boli u nás v roku 2010, môžem povedať, že tak každé tri – štyri roky sa u nás nejaká povodeň objaví, keďže sme takmer na konci dlhej doliny,“ objasnil Kuruc. Problémy však podľa neho tentoraz narobili miestne menšie potoky, nie ako v minulosti hlavný potok Ľubotinka.

Najväčšie škody v Plavnici sú vo vrchnej časti obce, kde sa vybrežili miestne bezmenné potoky. „Na jednej časti miestnej komunikácie odstraňujeme nánosy bahna, poškodilo a potrhalo nám priepusty a asi 100 metrov asfaltovej plochy je úplne podmytých a dá sa povedať aj strhnutých,“ uviedol starosta Plavnice Rastislav Grich. Na jeden rodinný dom sa zosunulo množstvo pôdy, nánosy bahna a štrku zaplavili pivnicu aj vchod do domu. Zosuvy a praskliny sú podľa starostu aj na ďalších asi troch miestach. Všade sú kanály a priepusty zapchaté bahnom, štrkom a nánosmi drevín, voda zaplavila suterény asi v 20 domoch. „V dolnej časti obce zase nestíhal prietok pod cestou tretej triedy a voda tam poškodila obrubníky. Poľnohospodárska pôda je zničená na viacerých miestach, všetko, čo sa zlialo do obce, narobilo problémy. Teraz je to stabilizované, musíme všetko vyčistiť, až potom budeme vedieť vyčísliť škody,“ uzavrel starosta.