Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Starostku obce Čičava chcú odvolať z funkcie referendom

Starostka obce Čičava Mária Nehilová, archívne foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Starostka sa bráni, poukazuje aj na možnú nezákonnosť vyhláseného plebiscitu.

Čičava 7. októbra (TASR) – Poslanci obce Čičava (okres Vranov nad Topľou) schválili v týchto dňoch vyhlásenie referenda o odvolaní starostky Márie Nehilovej. Termín plebiscitu stanovili na 14. november tohto roka.

Odobreniu referenda predchádzala petícia za jeho vyhlásenie. Ako informoval exstarosta Čičavy Ladislav Kalafa, pod spomínanú petíciu sa podpísalo 300 ľudí z obce, čo je viac ako 39 percent jej oprávnených voličov. Zastupiteľstvo môže vyhlásiť referendum o odvolaní starostu, ak sa pod petíciu za vyhlásenie referenda podpíše aspoň 30 percent oprávnených voličov.

Petičiari poukazujú na údajné zlé vedenie obce. „Porušila sa finančná disciplína ohľadom čerpania eurofondov, boli machinácie ohľadom verejného obstarávania, neúmerne sa zvýšili mzdové náklady na obecnom úrade,“ tvrdí Kalafa.

Pre obec pred časom prestali pracovať tri ženy. Po nástupe Nehilovej na post starostky neboli spokojné s podmienkami na pracovisku. Jedna z nich bola zamestnankyňou obce niekoľko desaťročí. Svoju výpoveď odôvodnila šikanou na pracovisku a psychickým nátlakom nadriadeného voči podriadenému.

Starostka obvinenia z nehospodárnosti odmieta. Rovnako popiera neadekvátny nátlak na bývalých zamestnancov. „Každý, kto pracuje na obecnom úrade, má dôstojné podmienky pre vykonanie svojich prác. Pokiaľ nie sú spokojní a že si majú svoju prácu dôsledne vykonávať a nevykonávajú ju, je to ich problém. K tomuto sa nebudem vyjadrovať,“ uviedla Nehilová.

Kritika zaznieva aj z úst poslancov obecného zastupiteľstva (OcZ). „Starostka dosť málo spolupracuje s poslancami. Ide o nekomunikáciu, respektíve veľmi slabú komunikáciu starostky s poslancami,“ konštatoval zástupca OcZ Dušan Vileník.

S prácou starostky sú, naopak, viacerí Čičavčania spokojní. „Môžem povedať za seba, za druhých nie, že so starostkou sa spolupracuje dobre. Je nápomocná a pre obec urobila na rozdiel od iných preukázateľne dosť,“ tvrdí člen dobrovoľnej rómskej rady Ľubomír Jarka.

On, ako aj starostka pritom spochybňujú právoplatnosť niektorých podpisov na zmienenej petícii. Mnohí, medzi nimi aj sympatizanti starostky, údajne nevedeli, čo podpisujú. „Väčšinou starí ľudia, čo tu bývajú, boli zavádzaní, že sa petícia týka odstránenia ihriska pred obecným úradom. V skutočnosti podpísali niečo iné, boli zavedení do omylu,“ myslí si Jarka.

Starostka Nehilová poukazuje aj na možnú nezákonnosť vyhláseného plebiscitu. Na nedávnom zastupiteľstve schválili poslanci všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o miestnom referende a vzápätí aj vyhlásenie samotného referenda. Podľa starostky malo najprv schválené VZN visieť 15 dní na obecnej úradnej tabuli, čo sa nestalo.

Postup poslancov, ako aj petičiarov dala Nehilová prešetriť polícii. Tá prijala celkovo tri trestné oznámenia. „V týchto veciach sa vykonávajú potrebné úkony pred začatím trestného stíhania a na základe doplňujúcich dôkazov bude vo veci v zákonnej lehote rozhodnuté,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Migaľová.