Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Stravu pre seniorov v Prešove rozváža nové elektrické vozidlo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Staré auto na rozvoz stravy a zber použitej bielizne nahradil moderný elektromobil.

Prešov 31. marca (TASR) – V zariadení pre seniorov Harmónia v Prešove – Cemjate začali rozvážať stravu pre seniorov na novom elektrickom vozidle. Staré auto na rozvoz stravy a zber použitej bielizne nahradil moderný elektromobil. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka je vozidlo nenáročné na údržbu a zároveň šetrí náklady na životné prostredie.

"Nové elektrické auto, ktoré je určené práve na krátke trasy, je pre potreby tohto zariadenia ideálne. Vodiči, ktorí vykonávajú rozvoz stravy v areáli domova pre seniorov, najazdia v priemere šesť kilometrov denne a doteraz využívali staršie vozidlo na dieselový pohon. To si však vyžadovalo pravidelnú údržbu, ktorá ročne stála približne 3500 eur," uviedol Tomek s tým, že nový elektromobil zakúpili formou verejného obstarávania za 19.500 eur s DPH.

Podľa Tomeka výhodou nového vozidla je, že sa dá nabíjať v bežnej elektrickej zástrčke a na jedno nabitie dokáže prejsť 45 až 50 kilometrov.

"V prípade potreby tak môže slúžiť mestu Prešov aj na iné účely, keďže z Cemjaty sa bez problémov dostane do ktorejkoľvek mestskej časti a späť," dodal Tomek.