Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

ŠTRBSKÉ PLESO: Krstom snehovej vločky privítali novú zimnú sezónu

Ilustračné foto Foto: Marika

Aj napriek tomu, že sviatočné obdobie je na väčšine Slovenska bez snehu, vo Vysokých Tatrách sa podarilo vďaka technickému snehu upraviť všetky zjazdovky.

Štrbské Pleso 31. decembra (TASR) – Krstom snehovej vločky a slávnostným sľubom inštruktorov sa dnes na Štrbskom Plese rozlúčili so starým rokom a zároveň privítali novú zimnú sezónu i nový rok 2016. „Je to už také tradičné a symbolické podujatie, ktoré sa koná vždy na Silvestra. Týmto aktom sa chceme ešte tak naštartovať, aby bola zimná sezóna dobrá, aby bolo veľa snehu, lyžiarov, aby boli návštevníci spokojní,“ priblížila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Starosta Štrby Michal Sýkora pokrstil snehovú vločku symbolicky s Petrom Tomkom, vedúcim lyžiarskeho strediska a šéfom Tatranskej horskej služby Jaroslavom Švorcom. "Tešíme sa z toho množstva ľudí, čo tu je, pečieme vola, to už býva tradíciou a rovnako sa tešíme na novú sezónu, ktorá bude hádam podľa našich predstáv. Zatiaľ vedieme, pretože máme dobrú nadmorskú výšku aj dostatok snehu," konštatoval Sýkora. Počas celého dňa je na Štrbskom Plese pripravený bohatý program, kvôli ochrane prírody si však vo Vysokých Tatrách návštevníci vo večerných a nočných hodinách neužijú bujaré silvestrovské oslavy s ohňostrojom. „Väčšina hotelov má večer svoj vlastný program, koncerty, buď pre ubytovaných hostí, niektoré aj pre iných. Oslavy nového roka so zábavnou pyrotechnikou si môžu hostia užiť skôr na podhorí a v Poprade,“ upozornila Maťašovská.

Aj napriek tomu, že sviatočné obdobie je na väčšine Slovenska bez snehu, vo Vysokých Tatrách sa podarilo vďaka technickému snehu upraviť všetky zjazdovky. Aj preto v súčasnosti podľa Maťašovskej Tatry doslova praskajú vo švíkoch. Na Štrbskom Plese, v Starom Smokovci i v Tatranskej Lomnici sú plné parkoviská a na svahoch počuť okrem slovenských lyžiarov aj zahraničných turistov. „Podarilo sa pripraviť aj bežecké lyžiarske trate na Štrbskom Plese, a to vďaka umelému zasnežovaniu, ktoré sa tu vybudovalo počas svetovej univerziády v januári. Takže okrem zjazdového si môžu návštevníci užiť aj bežecké lyžovanie. Zároveň sú teraz pre nedostatok snehu dobré podmienky aj na ľahkú turistiku, prechádzky v prírode,“ dodala Maťašovská.

Obrovskému záujmu sa podľa nej teší aj Tatranský ľadový dóm na Hrebienku, kde sú každý deň desiatky metrov dlhé rady ľudí, ktorí čakajú, aby si mohli pozrieť ľadové výtvory Adama Bakoša a jeho kolegov. „Na tom Hrebienku to vyzerá naozaj ako na Karlovom moste, čo nás veľmi teší, pretože táto časť Vysokých Tatier bola v minulosti veľmi pustá. Denne sa tá návštevnosť pohybuje od 4000 do 5000 ľudí, rekord sme mali teraz v nedeľu (27.12.), kedy bolo viac ako 6000 návštevníkov. Vyššie teploty sme zvládli vďaka chladeniu, ktoré je v ľadovom chráme,“ konštatovala Maťašovská. Časť ľudí sa na Hrebienok vyvezie lanovkou, zhruba polovica návštevníkov však návštevu chrámu spojí s prechádzkou a hore vyjde pešo.

OOCR pripravila aj na túto zimu viacero väčších, či menších podujatí, už o mesiac sa môžu turisti tešiť na súťaž v tvorbe ľadových sôch, Tatry Ice Masters. Nebudú chýbať ani Snežné psy v Tatranskej Lomnici, nedeľné koncerty v Tatranskom ľadovom dóme, či karneval a oslavy na Veľkú Noc. „To však nie je všetko, prichystané sú aj ďalšie menšie akcie, ktoré si pripravili Združenie cestovného ruchu, samosprávy, hotely a ďalšie subjekty cestovného ruchu, takže hostia sa v zime určite u nás nudiť nebudú,“ upozornila riaditeľka OOCR.

So sezónou sú Tatranci zatiaľ spokojní, a to aj napriek nedostatku prírodného snehu, cez Vianoce bola vyťaženosť na úrovni 50 až 60 percent, niekde aj viac. „Zatiaľ to vyzerá dobre, uvidíme, aké budú výsledné čísla, obsadené sú aj lety na popradské letisko z Rigy a Varšavy, väčšina pasažierov ostáva vo Vysokých Tatrách, časť prejde do Poľska a časť aj do Nízkych Tatier,“ uzavrela Maťašovská.