Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Stropkov chce odstrániť skládku Pod Laščíkom

Erb mesta Stropkov Foto: Heraldický register

Samospráva plánuje v budúcnosti predchádzať vzniku nelegálnych skládok intenzívnejšími kontrolami zo strany pracovníkov mesta i mestskej polície.

Stropkov 20. júla (TASR) – Mesto Stropkov sa chystá zlikvidovať rozsiahlu nelegálnu skládku nachádzajúcu sa na ulici Pod Laščíkom. Tá ovplyvňuje kvalitu života obyvateľov v uvedenej lokalite, pretože sa nachádza v bezprostrednej blízkosti obytnej zóny i mestského cintorína, navyše, je tam zvýšený výskyt hlodavcov i hmyzu a v lete sa odtiaľ šíri zápach.

V katastri Stropkova je podľa hovorcu mesta Petra Nováka zmonitorovaných viacero kritických miest s nelegálnym odpadom, no niektoré z nich už boli v uplynulom období zlikvidované mestským podnikom Služba. Na odstránenie skládky na ulici Pod Laščíkom požiadali o dotáciu z programu Ministerstva životného prostredia SR na odstraňovanie čiernych skládok. Kopiaci sa odpad by chceli zneškodniť na skládke na to určenej a v rámci projektu aj čiastočne separovať tento odpad.

„Celé priestranstvo bude systematicky sanované a priestor po odstránení nelegálnej skládky rekultivovaný. Naším cieľom je aj v spolupráci s miestnymi komunitami zmeniť ráz predmetného územia,“ priblížil cieľ projektu primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Samospráva plánuje v budúcnosti predchádzať vzniku nelegálnych skládok na svojom území intenzívnejšími kontrolami zo strany pracovníkov mesta i mestskej polície. Ďalším z opatrení bude zriadenie občianskych hliadok, ktorých jednou z úloh bude prevencia zameraná na elimináciu protispoločenského konania jednotlivých komunít v oblasti nakladania s odpadmi.

„Takisto sa chceme zamerať aj na osvetu miestneho obyvateľstva v oblasti odpadového hospodárstva. Ak budeme vo výzve úspešní, očistené verejné priestranstvo výrazne pomôže skvalitneniu životného prostredia pre obyvateľov blízkych bytových a rodinných domov. Lokalita sa skultúrni a Stropkov sa vďaka projektu zbaví environmentálnej záťaže v obytnej zóne. Realizácia projektu bude mať veľký význam pre obyvateľov predmetného územia i celého mesta,“ uzavrel primátor.