Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Milovníci behu sa môžu zapojiť do ultramaratónu Rusínska stovka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Jednotlivé trasy, začínajúce i končiace v Stropkove, je možné absolvovať aj ako diaľkový turistický pochod.

Stropkov 24. septembra (TASR) - Historickými územiami horného Zemplína a Šariša až k poľskej hranici, traťou lemovanou karpatskými drevenými kostolíkmi, významnými bojiskami prvej a druhej svetovej vojny, vojnovými pamätníkmi i pietnymi miestami v prírode severovýchodu Slovenska pobežia v sobotu (25. 9.) bežci zo Stropkova. TASR o tom informoval Peter Novák z Klubu bežcov Stropkov.

Hlavným organizátorom ultramaratónu Rusínska stovka so štartom v sobotu o 7.00 h je stropkovský bežec Jozef Kimák, ktorý v uplynulých rokoch úspešne absolvoval viacero ultramaratónskych výziev - Lazovú, Leteckú, Javornícku i Ponitriansku stovku, 100 míľ krajom Malých Karpát, Štefánik trail, Kamzík – Baba – Kamzík či 345-kilometrový sólo beh Od Tatier k Dunaju.

"Organizáciou týchto pretekov si plním malý sen o domácom ultrabehu. Náš región má čo ponúknuť a verím, že táto časť Slovenska nadchne ultrabežcov i diaľkových chodcov a budú sa sem pravidelne vracať. Časť trasy vedie červenou značkou Cesty hrdinov SNP spájajúcou Duklu s Devínom," povedal Jozef Kimák, ktorý je civilným povolaním aktívny hasič.

Sprievodným behom Rusínskej stovky bude kratšia šesťdesiatšestka. Jednotlivé trasy, začínajúce i končiace v Stropkove, je možné absolvovať aj ako diaľkový turistický pochod. Viesť budú poväčšine značenými turistickými chodníkmi v stropkovskom a svidníckom okrese. Zázemie bude v telocvični Základnej školy na Konštantínovej v Stropkove.

Jednotlivé úseky sú už podľa Nováka pripravené a vyznačené, aktuálne prebiehajú finálne prípravy na sobotné preteky. Spoluprácu pri organizácii prisľúbili mestá Stropkov i Svidník, ako aj obce, cez ktorých katastre beh povedie.

Organizátorov prvého ultrabehu na severovýchode Slovenska teší, že medzi štartujúcimi je aj niekoľko tamojších rodákov. Kimák verí, že Rusínska stovka sa stane jedným z vyhľadávaných bežeckých podujatí v regióne.

"Čo určite môžeme garantovať, je krásne prostredie, príroda, dobrota miestnych, pokoj, radosť a nadšenie súťažiacich z pohybu. Teším sa na všetkých zúčastnených a zároveň pozývam k nám do prekrásneho kraja pod Duklou," dodal.