Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

V Humennom vrcholia prípravy na premiérové Švejkove pivné dni

Ilustračná foto FOTO TASR/Martin Baumann

Počas štyroch dní festivalu bude možné ochutnať v Humennom viac ako 40 druhov piva.

Humenné 27. apríla (TASR) - V hornozemplínskom meste Humenné sa v stredu 30. apríla otvoria brány prvého ročníka Švejkových pivných dní. Organizátori festivalu pozvali na východ Slovenska 13 pivovarov z domova i zo zahraničia.

"Do roku 1989 bolo Humenné známe tým, že sa v ňom dali kúpiť všetky druhy piva, ktoré sa vtedy vyrábali v Československu. Práve tento fakt v spojení so sochou vojaka Švejka pri železničnej stanici, ku ktorému pivo nepochybne patrí, priviedol radnicu k myšlienke usporiadať Švejkove pivné dni," informovala TASR hovorkyňa Mestského úradu Michaela Slivková Kirňaková.

Počas štyroch dní festivalu bude možné ochutnať v Humennom viac ako 40 druhov piva, medzi ktorými nebude chýbať najlepší ležiak na svete za rok 2010. V ponuke budú pšeničné, tmavé, svetlé, ale aj nealkoholické či kvasinkové a medové pivá.

"Do mesta zavítajú pivovary nielen zo Slovenska, ale aj z Belgicka, Poľska či Českej republiky," doplnila hovorkyňa s tým, že súčasťou sprievodného programu pivných dní budú aj vystúpenia hudobných skupín Ščamba, Prešovský dixieland, Jenos brothers či Vidiek. Predstavia sa aj žiaci humenských umeleckých škôl.

"Švejkove pivné dni sa začnú v stredu 30. apríla otvorením pivných stanov, do ktorých je vstup počas štyroch dní zdarma. Slávnostné otvorenie festivalu bude následne vo štvrtok 1. mája o 16.00 h," uzavrela Slivková Kirňaková.

Socha dobrého vojaka Švejka je ozdobou parku pri humenskej železničnej stanici od roku 2000. Pripomína epizódu zo známeho príbehu Jaroslava Haška, keď sa spomínaný vojak rakúsko-uhorskej armády zastavil cestou na východný front aj v meste Humenné.