Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Svidník chce besedou prispieť k zlepšeniu integrácie cudzincov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Vo Svidníku evidujú 88 cudzincov z krajín mimo Európskej únie, najviac ich je z Ukrajiny, Vietnamu a Číny.

Svidník 12. mája (TASR) – Mesto Svidník sa zapája do projektu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na podporu integrácie štátnych príslušníkov tretích krajín. V najbližších mesiacoch plánuje prijímať opatrenia, ktoré budú iniciované na základe podnetov samotných cudzincov i pracovníkov, ktorí s nimi prichádzajú do kontaktu.

Svidník sa aj preto podľa hovorkyne mesta Kristíny Tchirovej zapojil do súťaže Cudzinci medzi nami, ktorú vyhlásil ZMOS. V stredu (13.5.) sa uskutoční diskusia s primátorom mesta Svidník a dotknutými stranami na tému integrácie cudzincov. Beseda sa koná za účelom prezentácie predstáv o postupoch mesta pri integrácii cudzincov, avšak naskytne sa aj možnosť oboznámiť sa s osobnou skúsenosťou prisťahovalcov a priestor bude aj na vyjadrenie sa k plánovanej stratégii, informovala hovorkyňa Tchirová.

Na stratégiu integrácie príslušníkov tretích krajín bude nadväzovať Akčný plán. Zároveň samospráva plánuje zabezpečiť kurzy pre deti cudzincov v základných školách, v budúcnosti by chcela sprostredkovať i kontaktnú osobu na mestskom úrade a zriadiť krízové prechodné bývanie.

"Veríme, že cudzinci poodhalia, s akými problémami sa u nás stretávali vo svojich začiatkoch, samospráva sa bude snažiť tieto problémy minimalizovať. Zároveň by sme boli radi, ak by sa medzi cudzincami našli aj takí, ktorí poskytnú svoje kontaktné údaje pre svojich rodákov, ktorí potrebujú pomoc v domácom jazyku," povedala hovorkyňa.

Vo Svidníku podľa nej evidujú 88 cudzincov z krajín mimo Európskej únie, najviac ich je z Ukrajiny, Vietnamu a Číny. Celkovo vo Svidníku žijú cudzinci z 12 krajín. Problémy v spolužití s domácimi nemajú.

Projekt realizuje Európsky fond pre integráciu štátnych príslušníkov tretích krajín, pričom na lokálnej úrovni sa mestá snažia v praxi uľahčiť etablovanie cudzincov do každodenného života.

Združenie miest a obcí Slovenska organizuje aktivity na podporu integrácie štátnych príslušníkov tretích krajín. Na lokálnej úrovni sa projekt realizuje vo Svidníku a ďalších šiestich mestách - Banskej Bystrici, Dolnom Kubíne, Michalovciach, Prievidzi, Senci a Snine.