Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Svidník do konca roka vyčlení financie na vybavenie školských jedální

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

V správe mesta Svidník sú tri základné a tri materské školy.

Svidník 22. októbra (TASR) – V školských jedálňach, ktoré patria do zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Svidník, pribudlo nové vybavenie za 20.000 eur. Pre dve základné školy na uliciach Komenského a 8. mája mesto uvoľnilo financie na zakúpenie plynového kotla a výdajných pultov. Základná škola na Karpatskej ulici dostala z tejto sumy tiež peniaze na výdajné pulty a umývačku riadu. Výšku financií vyčlenili mestskí poslanci v rozpočte na tento rok.

Ako uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Kristína Tchirová, potreby základných a materských škôl sú však omnoho vyššie. Pri poslednej kontrole v jedálňach primátorovi mesta Jánovi Holodňákovi avizovali riaditeľky škôl, že potrebujú rekonštrukcie objektov aj ďalšie vybavenie do jedální spolu za zhruba 450.000 eur. Mesto takúto položku nemôže vyčleniť naraz, ale podľa vyjadrenia hovorkyne predbežne uvoľní ešte v tomto roku ďalšie financie na najakútnejšie požiadavky pre školské jedálne.

„V súčasnosti sa v rámci úpravy rozpočtu na tento rok podarilo vyčleniť ďalších 30.000 eur, z ktorých sa plánuje zabezpečiť konvektomat na Základnú školu na ulici 8. mája. Ide o moderné zariadenie na tepelnú úpravu stravy. Do školskej jedálne na Základnej škole na Karpatskej ulici zakúpi radnica plynový kotol a výdajné pulty,“ uviedla Tchirová.

V správe mesta Svidník sú tri základné a tri materské školy. Všetky tieto zariadenia by potrebovali rekonštruovať a doplniť či vymeniť vybavenie kuchýň. „Požiadavky škôl sú príliš vysoké, preto sa mesto snaží menšími čiastkami postupne financovať tie nevyhnutné,“ doplnila hovorkyňa.

Na základných školách v meste Svidník je 977 žiakov a 130 zamestnancov, z toho evidujú okolo 1050 stravníkov. Toto číslo je však pohyblivé, lebo stravujúce deti sa často odhlasujú a prihlasujú na obedy.

Vedenie mesta plánuje zakomponovať do budúcoročného rozpočtu ďalšie financie na úpravy v jedálňach, suma by sa mohla podľa Tchirovej pohybovať v rovnakých číslach ako v tomto roku.