Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Na cintoríne vo Svidníku odhalili pamätník a hrob pre nenarodené deti

Na snímke pamätník a hrob pre nenarodené deti na cintoríne vo Svidníku. Foto: TASR - Maroš Černý

Hrobových miest na ukladanie pozostatkov nenarodených detí je na Slovensku zatiaľ len niekoľko.

Svidník 27. júna (TASR) – Pamätník nenarodeným deťom, ako aj hrob, do ktorého môžu príbuzní uložiť pozostatky svojho nenarodeného dieťaťa, odhalili a požehnali v piatok (26. 6.) na miestnom cintoríne vo Svidníku. Za myšlienkou a realizáciou tohto diela je občianske združenie (OZ) Spoločnosť priateľov detí, mládeže a rodín vo Svidníku, ktoré prevádzkuje útulok Dom sv. Jozefa.


Podľa riaditeľa združenia Mareka Feka stavbu hrobky a úpravu okolia realizovali práve obyvatelia spomenutého útulku. Celý projekt s nákladom približne 30.000 eur bol financovaný z viacerých zdrojov, pomocou projektov, ktoré podporili Prešovský samosprávny kraj (PSK) i mesto Svidník, formou verejnej zbierky i sponzorskými darmi.

"V našom okolí sa dosť často objavovali manželia, ktorí nemali kde pochovať svoje bábätko. Nečakali túto situáciu, a tým pádom boli v šoku. Vyšlo to z praxe ako konkrétna pomoc, nie už na záchranu života, ale pomoc týmto ľuďom," vysvetlil dôvod vybudovania pamätníka a hrobu Fek.

Hrob je podľa jeho slov v kombinácii s pamätníkom, aby napomáhal pozostalým. "Keďže sme nechceli vyvolať nejakú výčitku, ale skôr nádej, súsošie preto symbolizuje nádej stretnutia s rodičmi. Sklenená postava vyjadruje jeho dušu, ktorá sa prišla rozlúčiť s rodičmi, a tí zároveň vidia, že to dieťa existuje," priblížil Fek.

Ako ďalej povedal, podobných pamätníkov postupne pribúda na celom Slovensku. Hrobových miest na ukladanie pozostatkov nenarodených detí je zatiaľ len niekoľko. Najbližší oficiálny spoločný hrob je v Košiciach.
Na snímke zľava riaditeľ Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Fabián Novotný, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) a primátorka Svidníka Marcela Ivančová počas odhalenia pamätníka a hrobu pre nenarodené deti na cintoríne vo Svidníku.
Foto: TASR - Maroš Černý
Autorom súsošia je Martin Hudaček z Telgártu. "Dostalo sa mi mnoho svedectiev, žien, matiek, dievčat, ktoré prešli ťažkou skúsenosťou umelého potratu. Tá skúsenosť je taká zdrvujúca a ťažká, že ešte ťažšie je zareagovať na túto tému výtvarne. Prosil som mnohých preto o modlitby," povedal Hudaček.

Pamätník odhalili minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina), riaditeľ Úradu PSK Fabián Novotný a primátorka Svidníka Marcela Ivančová.

"Vo svete je teraz téma, že na akých životoch záleží. Myslím si, že záleží na každom živote, či je čierny alebo biely, malý alebo veľký, narodený alebo nenarodený, a preto som rád, že takýmto pamätníkom si pripomíname aj deti, ktoré sa nenarodili. Podľa mňa je veľmi dobré, keď im dáme úctu a pripomenieme si to, že ľudský život vzniká od počiatku a končí až prirodzenou smrťou," dodal Krajniak.