Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Svidník v rámci participatívneho rozpočtu podporilo sedem projektov

Foto: TASR/AP

Z vyčlenenej sumy 5000 eur si realizátori rozdelili 4550 eur.

Svidník 2. októbra (TASR) – Mesto Svidník v rámci participatívneho rozpočtu na rok 2019 podporilo celkovo sedem projektov. Z vyčlenenej sumy 5000 eur si realizátori rozdelili 4550 eur. Podporiť projekty mohli i obyvatelia mesta na sociálnej sieti. Podľa hovorkyne mesta Kristíny Tchirovej sa do rozhodovania zapojilo 176 ľudí.

Ako povedala, doposiaľ sú realizované tri projekty, tri projekty sú ešte v procese a jeden je v prípravnej fáze. "Zaujímavým prístupom k participácii na projekte bolo, že občania už počas realizácie prichádzali s novými nápadmi. Doplnili sa nové stromčeky a kvety tam, kde neboli plánované, naopak, ušetrilo sa na vlastne vyrobené sedenia či montáže," uviedla Tchirová.

"Som veľmi rada, že myšlienka pridať ruku k dielu sa uchytila vo všetkých projektoch a každý žiadateľ si našiel skupinu dobrovoľníkov, rátame ich okolo 70 pri všetkých projektoch. Výsledkom nášho spoločného diela je lepšie prostredie, spokojnosť občanov a dobré investované financie," povedala primátorka Svidníka Marcela Ivančová.

Jedným zo žiadateľov bol aj študent Stanislav Hvozda, ktorý zorganizoval športový deň. "S participatívnym rozpočtom som bol veľmi spokojný, pripravili sme super projekt, ktorý oslovil množstvo ľudí. Ak bude možnosť, rád by som v tom pokračoval," doplnil Hvozda.

"Naša akcia bola v tomto roku druhým ročníkom, ale v spolupráci s mestom sme ju dokázali urobiť na oveľa vyššej úrovni a dokonca aj s odmenami pre účastníkov. Množstvo spokojných rodičov a usmievavých detí je pre mňa impulzom a určite sa budeme zaujímať aj o budúcoročný participatívny rozpočet," skonštatoval realizátor projektu Prvá pomoc cez rozprávky Územného spolku Slovenského Červeného kríža (SČK) vo Svidníku Slavomír Sakalik.

V rámci participatívneho rozpočtu bolo podporené detské ihrisko na ulici Duklianskej, projekt Prvá pomoc cez rozprávky a športový deň pre Nižný Svidník. Ďalej vytvorenie relaxačnej zóny Gymnázia duklianskych hrdinov, workoutové ihrisko na ulici Karpatskej, projekt Z police do lavice a revitalizácia okolia bytového domu na ulici Sovietskych hrdinov.