Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Lesníci budú dnes počítať turistov, ktorí navštívia TANAP

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Dôvodom každoročného spočítavania turistov vo vysokohorskom prostredí je zisťovanie nielen zmien v počtoch návštevnosti, ale aj v zaťaženosti jednotlivých lokalít.

Tatranská Lomnica 9. augusta (TASR) – Lesníci budú v sobotu 9. augusta počítať, koľko turistov navštívilo Tatranský národný park (TANAP) počas jedného dňa. Tohtoročné spočítavanie návštevníkov vo vysokohorskom prostredí chráneného územia budú podľa námestníka riaditeľa Štátnych lesov (ŠL) TANAP Maroša Petríka realizovať v spolupráci so Správou TANAP a poľským Tatranským národným parkom.

Spočítavať turistov sa bude v približne 50 lokalitách z južnej i severnej strany Tatier. Súčasťou spočítavania bude nielen zisťovanie národnostného zloženia turistov vstupujúcich do vysokohorského prostredia, ale prostredníctvom dotazníka aj zisťovanie názorov turistov na stav prírodného prostredia a služieb poskytovaných ŠL TANAP.

Lesníci evidujú návštevnosť v TANAP od roku 1972. Dôvodom každoročného spočítavania turistov vo vysokohorskom prostredí je podľa Petríka zisťovanie nielen zmien v počtoch návštevnosti, ale aj v zaťaženosti jednotlivých lokalít. „Takto získané údaje využívame pri plánovaní údržby turistickej a informačnej siete a na zlepšenie služieb, ktoré ŠL TANAP v tomto chránenom území turistom poskytujú,“ dodáva námestník.

Vlani bolo v deň spočítania vo vysokohorskom prostredí TANAP približne 17.030 turistov. Najvyšší počet návštevníkov vysokohorského prostredia za posledných desať rokov zaznamenali Lesníci v roku 2009, keď v jeden deň prišlo do národného parku viac ako 21.000 návštevníkov. Najviac, približne 6000 ľudí, bolo na Hrebienku. Tradične veľa turistov býva aj na Kriváni, Solisku, pri Popradskom plese, na Skalnatom plese, na chate pri Zelenom plese, v Tichej doline na Oraviciach, v Roháčskej doline a v Žiarskej doline.

„Vlaňajším prekvapením bolo v deň spočítania viac ako 1300 turistov na vrchole Rysov. Hoci početnosť turistov vo vysokohorskom prostredí podmieňuje počasie, doteraz najviac, až 26.520, sme ich napočítali v roku 1981,“ uzavrel Petrík.