Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Tatranci odprevadia školský rok lampiónovým sprievodom a vatrou

Ilustračné foto Foto: Oliver Ondráš

Rozlúčka so školou sa začne pri budove základnej školy v Tatranskej Lomnici a vyvrcholí vatrou pri ihrisku v mestskom futbalovom areáli.

Tatranská Lomnica 26. júna (TASR) – Tatranci dnes odprevadia školský rok novodobou tradíciou. Do akcie, ktorá sa začne o 17.00 h lampiónovým sprievodom, sa zapoja miestni živnostníci, obyvatelia a školáci. Rozlúčka so školou sa začne pri budove základnej školy v Tatranskej Lomnici a vyvrcholí vatrou pri ihrisku v mestskom futbalovom areáli.

„Ohňu sa pripisuje magicko-očistná funkcia. Nechceme si tieto zvyky zakorenené ešte z predkresťanských čias len tak uchmatnúť, ale myšlienka sa nám zapáčila,“ priblížil za organizačné trio Lomničanov Jozef Štefaňák, ktorý pracuje ako mestský policajt a v dnešný večer mu pripadla úloha dohliadnuť na bezpečnosť účastníkov. Organizačný tím dopĺňajú živnostníci Roman Chodníček a Rado Polorecký. Spoločne pozvali Lomničanov na podvečernú akciu, ktorej ambíciou je každoročne takto symbolicky zatvárať školskú bránu.

„Je to príležitosť stretnúť sa. Je to pre všetkých, malých aj veľkých, ktorí prejavia chuť a záujem. Nepotrebujeme na to okázalé a veľké priestory pod strechami. Júnové večery a noci v Tatrách sú hviezdnaté a spoločne si tu pri ohni môžeme oddýchnuť, podebatovať, deti aj ich rodičia si uvedomia, že sa blíži vysvedčenie, leto, prázdniny. Trochu sa zastavíme, možno tu, na neutrálnej pôde, vzniknú zaujímavé, apolitické myšlienky,“ poznamenal Chodníček.

Podujatie má podľa organizátorov viacero myšlienok a pre prázdninujúce deti majú posolstvo, aby prežili pekné leto a bez zakladania ohníkov v prírode, aby sa nezopakovali požiare na kalamitných územiach z nedávnej minulosti. „Rodičom prajeme, aby ich deti mali pekné prázdniny, podnikateľom a obyvateľom chceme ukázať, že je možné dohodnúť sa na spoločnom podujatí, spoločnej myšlienke,“ dodal Štefaňák veriac, že Lomničania vôľu nájsť spoločnú reč naplno prejavia práve v tento deň. Symboliku podujatia podľa neho umocní ľudová hudba detského folklórneho súboru Venček.