Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Do pôvodného hniezda orla Arnolda ochranári nainštalovali kamery

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Bendík

Orol Arnold priletí na Slovensko prvý aprílový týždeň.

Vysoké Tatry 14. marca (TASR) - Najznámejší slovenský orol Arnold už letí zo zimoviska na juhu Afriky späť domov, na Slovensko. "Doteraz poslal z cesty na juh do 3000 esemesiek. V uplynulých dňoch sme mu spoločne so sponzorom, firmou PROFI–NET, s.r.o., namontovali na rodné hniezdo na Liptove 'očko' kameru, ktorá, ak zosadne na pôvodnom hniezde, bude sledovať jeho osud aj po návrate do Tatranského národného parku (TANAP)," informoval riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Arnold, orol krikľavý, si užíval viac ako tri mesiace africké slnko. Najjužnejšie miesto jeho pohybu zaznamenali súradnice GPS v Juhoafrickej republike a Botswane, neďaleko veľkého jazera Sua Pan. Teraz už podľa ochranárov letí domov na sever, posledná správa prišla z hraníc medzi Zambiou a Zimbabwe.

"Arnold sa vydal na 7000 kilometrov dlhý let domov, ktorý zdolá asi za tri týždne. Na hniezdo sme mu dali kameru, ktorá by mala zachytiť jeho návrat domov, dvorenie partnerke, zásnuby i výchovu mláďat," doplnil Majko s tým, že všetci veria v Arnoldov šťastný návrat domov bez komplikácií a dúfajú, že zahniezdi v pôvodnej lokalite.

"V tomto prípade je to na prírode, v matematickom vyjadrení 50:50. Predpokladáme, že samček orla krikľavého priletí v prvý aprílový týždeň. Len čo zahniezdi na svojej pôvodnej lokalite, okamžite spustíme online prenos na internete," uzavrel Majko.