Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Na horách hrozí pošmyknutie či zakopnutie, pád lavín nepredpokladajú

Vysoké Tatry, ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Podľa Mareka Biskupiča zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby je vo Vysokých, Západných aj Nízkych Tatrách v najvyšších polohách malé lavínové nebezpečenstvo.

Liptovský Hrádok 30. decembra (TASR) - Zo všetkých slovenských pohorí pretrváva hrozba pádu lavín len V Tatrách. Podľa Mareka Biskupiča zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby je vo Vysokých, Západných aj Nízkych Tatrách v najvyšších polohách malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách lavínové zosuvy nepredpokladajú.

"Momentálne vyššie riziko ako pád lavíny predstavuje riziko pošmyknutia alebo zakopnutia na tvrdom, zľadovatenom teréne. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti málo pravdepodobné a možné v najvyšších polohách od 1900 metrov nad morom, a to zvlášť pri veľkom dodatočnom zaťažení," uviedol Biskupič.

Tendencia lavínového nebezpečenstva je na najbližšie dni zotrvalá. Po ochladení je na väčšine miest snehová pokrývka dobre spevnená a tvrdá, miestami až ľadová. Výška snehovej pokrývky je podpriemerná a veľmi nerovnomerná. Najmä na záveterných svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 centimetrov snehu. V stredných polohách je do 15 centimetrov premrznutého až ľadového snehu. Súvislejšia snehová pokrývka sa vyskytuje približne od nadmorskej výšky 1800 metrov.

Dnes ráno bolo na horách jasné a mrazivé počasie. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 13 stupňov Celzia do mínus sedem stupňov. Na hrebeňoch a v najvyšších polohách fúkal čerstvý severovýchodný vietor do 25 kilometrov za hodinu. Vo Vysokých Tatrách dosahoval v nárazoch do 70 kilometrov za hodinu. Kombinácia vetra a chladu vytvára pocitovú teplotu na úrovni mínus 23 stupňov Celzia.