Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

V Tatrách je už iba minimálna hrozba lavínových zosuvov

Vysoké Tatry, archívne foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Dnes ráno bola na horách zväčšená oblačnosť až zamračené a miestami hmlisto.

Liptovský Hrádok 28. apríla (TASR) – Vo vysokohorskom teréne Tatier je v polohách nad 1700 m n. m. už iba malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Snehová pokrývka je vo všeobecnosti dobre spevnená a stabilná, ale na tienistých, najmä severne orientovaných svahoch môže byť výrazne iná situácia. Nebezpečenstvo predstavuje veľké dodatočné zaťaženie snehového povrchu extrémne strmého vysokohorského terénu,“ dôrazne upozornil lavínový špecialista.

Dnes ráno bola na horách zväčšená oblačnosť až zamračené a miestami hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od 0 do +10 stupňov Celzia. Fúkal čerstvý južný vietor, na hrebeni Nízkych a Západných Tatier v nárazoch rýchlosťou až do 60 km/h. Počas uplynulých 24 h nepripadol žiadny nový sneh.

Súvislejšia staršia snehová pokrývka už predpoludním premočená a vo všeobecnosti bez potrebnej nosnosti sa vyskytuje od 1100 m n. m. na severnej strane a od 1500 m n. m. na južnej strane Tatier. „Vo vysokohorskom prostredí je v týchto dňoch najmä skoro ráno typicky jarná situácia,“ dodal Richnavský.