Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

TATRY: Orlici Aničke sa zapáčilo v národnom parku v Kongu

Ilustračná snímka Foto: TASR - Jozef Chavko

O pohybe orlice Aničky bude verejnosť naďalej informovať jej solárna GPS vysielačka.

Vysoké Tatry 9. novembra (TASR) - Opustením svojho hniezdiska - rodného Liptova samička orla krikľavého Anička preletela od 16. septembra na svojej migračnej trase už 16 štátov. "Preletom južného konca jazera Tanganika zmenila migráciu západným smerom. V tomto koridore letela aj predošlé dva roky. Za cieľ cesty si vybrala obrovský Národný park Kundelungu v Demokratickej republike Kongo s rozlohou vyše pol milióna hektárov," uviedol riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Odbočenie na západ si ochranári vysvetľujú tým, že v chránenom území nachádza dostatok potravy a nazbiera tu nové sily na ďalšiu cestu. Pri lovení potravy v savane sa tu stretáva s typickou stredoafrickou faunou.

"Spoločne budeme sledovať aj jej minuloročnú trasu, keď oblasť svojho zimoviska posunula juhovýchodne, takmer až k brehom Indického oceánu. Možno nás znovu prekvapí a zmení oblasť zimoviska," dodal Majko. O jej pohybe bude verejnosť naďalej informovať jej solárna GPS vysielačka. "Dúfame, že ešte nejaký čas vydrží," uzavrel Majko.