Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Ochranári opravili poškodené hniezdo orla krikľavého v Tatrách

Väčšia časť hniezda bola vplyvom vetra a búrok zosunutá a hrozilo reálne nebezpečenstvo, že hniezdo aj s mláďaťom môže spadnúť.

Vysoké Tatry 14. júla (TASR) – Ochranári opravili jedno z poškodených hniezd orla krikľavého. "Pri kontrole obsadených hniezd orlov krikľavých pracovníkmi Štátnej ochrany prírody Janom Hoľmom a Dušanom Karaskom bolo v sobotu (12.7.) zistené, že jedno z hniezd vo vrcholci smreka v oravskej časti Tatier, v ktorom bolo asi štvortýždňové mláďa, je vo veľmi rizikovom stave," objasnil riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Väčšia časť hniezda bola vplyvom vetra a búrok zosunutá a hrozilo reálne nebezpečenstvo, že hniezdo aj s mláďaťom môže spadnúť. "Je až neuveriteľné, že mláďa sa doteraz udržalo na hniezde na ploche asi len 20 krát 60 centimetrov, ktorá ešte zostala vo vodorovnom stave," konštatoval Majko. Podľa neho je len ťažké si predstaviť, ako na takto poškodenom hniezde dokázala samica kŕmiť a zahrievať svoje mláďa.

Mláďa putovalo na niekoľko minút do ruksaku ochranárov, ktorí hniezdo provizórne spevnili, rozšírili, vyrovnali a mláďa vrátili späť na opravené hniezdo. "Po prílete rodičovského páru sa asi budú dospelé orly krikľavé chvíľu čudovať, ako sa zmenil výzor ich hniezda, ale veríme, že ocenia našu snahu pomôcť im pri úspešnom vyvedení potomka," uzavrel Majko.