Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Pri Sliezskom dome otvorili novú horolezeckú cestu

Na snímke muž lezie istený lanom na Velický zub vo Velickej doline vo Vysokých Tatrách v piatok 26. júna 2015 Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prístupná je širokej verejnosti, využívať ju budú aj na praktickú prípravu horolezeckej mládeže.

Vysoké Tatry 26. júna (TASR) – Pri Sliezskom dome vo Vysokých Tatrách otvorili novú horolezeckú cestu. Prístupná je širokej verejnosti, využívať ju budú aj na praktickú prípravu horolezeckej mládeže. „Cesta je vhodná nielen pre aktívnych horolezcov, ale aj pre úplných začiatočníkov, ktorí ju môžu absolvovať v sprievode profesionálneho inštruktora či horského vodcu. Veža, na ktorú vedie, dostala názov Velický zub a nachádza sa v blízkosti Sliezskeho domu,“ uviedol Martin Murár z horolezeckej a skialpinistickej školy Muraria, ktorý je zároveň spolutvorcom cesty.

Cesta je určená nielen pre registrovaných horolezcov, ale aj ľudí bez akýchkoľvek skúseností. Podmienkou je vek minimálne 10 rokov, rozsah potrebnej prípravy závisí od predchádzajúcich skúseností. „Pre ľudí, ktorí nemajú žiadne skúsenosti s lezením, odporúčame absolvovať jednodennú prípravu na skalách. Pre tých, ktorí rekreačne lezú, aj keď napr. len na umelej stene, nie je potrebná žiadna špeciálna príprava, ak idú s inštruktorom,“ vysvetľuje Murár. Prvá a druhá dĺžka cesty je odistená tak, aby ju bolo možné preliezť len s tzv. expreskami, bez zakladania vlastných postupových istení. Najťažšie dĺžky cesty sú vo štvrtom stupni medzinárodnej horolezeckej stupnice.

TATRY: Pri Sliezskom dome otvorili novú horolezeckú cestu


Cesta však bude slúžiť aj na horolezeckú prípravu mládeže. „Aj keď bol najväčší dôraz kladený na bezpečnosť, línii ostal veľhorský charakter. Veríme, že tento projekt priblíži horolezeckú prípravu detí a mládeže na úroveň, aká je bežná v alpských krajinách,“ dodal Murár.

Za projektom horolezeckej cesty stojí spolupráca viacerých subjektov, konkrétne Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry, Slovenského horolezeckého spolku JAMES, horolezeckej školy Muraria a horského hotela Sliezsky dom, odkiaľ sa k stene dá dostať za približne 30 minút. „Sliezsky dom vždy slúžil ako východiskový bod pre množstvo zaujímavých aktivít, od turistiky cez horolezectvo až po skialpinizmus. Projekt lezeckej cesty na Velický zub tieto možnosti ešte viac zatraktívni, a to najmä pre skupinu detí a mládeže,“ konštatovala riaditeľka horského hotela Martina Hudáková. Práve tu si záujemcovia o výstup môžu zapožičať kompletný výstroj aj objednať inštruktora. Ideálne podmienky na výstup sú v čase od júna do septembra, v prípade babieho leta až do novembra.

Výška steny od nástupu až do cesty po vrchol je 135 metrov, osadených je tu dohromady 71 postupových, tzv. štandových a aj zlaňovacích istení. „Medzi nami horolezcami sa táto cesta nazýva odistená horolezecká cesta a rozhodli sme sa ju vybudovať pri príležitosti 15. výročia založenia našej školy, aj preto sme ju nazvali Jubilejná. V prípade, že by chceli horolezci prejsť celých deväť dĺžok, potrebujú na to cca päť hodín už aj s prístupom k stene od Sliezskeho domu,“ upozornil Murár.


Na snímke žena lezie istená lanom na Velický zub vo Velickej doline vo Vysokých Tatrách v piatok 26. júna 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Prvovýstup cesty vyliezol spolu s Jozefom Palásthym ešte v septembri minulého roku. Vlani na jeseň ju vyčistili od voľných blokov a osadili jednotlivé istenia. „Na to, aby túto cestu horolezci zliezli, potrebujú sedacie a hrudné úväzy, prilby, jednoduché lano dlhé 60 metrov, karabíny, lezečky, lekárničku a ďalší materiál. Všetky potrebné informácie nájdu záujemcovia na našej internetovej stránke www.muraria.sk,“ uzavrel Murár s tým, že v budovaní horolezeckých ciest chcú pokračovať.

Na snímke horolezci sa pripravujú na výstup na Velický zub vo Velickej doline vo Vysokých Tatrách v piatok 26. júna 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke 9-ročný Michal Murár lezie istený lanom na Velický zub vo Velickej doline vo Vysokých Tatrách v piatok 26. júna 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke horolezci a klienti lezú na Velický zub vo Velickej doline vo Vysokých Tatrách v piatok 26. júna 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš