Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Horskí záchranári pátrali vo Vysokých Tatrách po stratenom Holanďanovi

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Strateného a vyčerpaného turistu napokon po 40 hodinách strávených v horách našli.

Vysoké Tatry 30. júla (TASR) – V oblasti Rysov, na poľskej strane Vysokých Tatier, hľadali poľskí horskí záchranári od utorka (29.7.) 25-ročného Holanďana. Ten pri zostupe zablúdil a SMS správou oznámil, že je síce bez zranení, ale nie je schopný sa dostať z miesta.

Ako informuje stránka Horskej záchrannej služby (HZS), poľskí horskí záchranári v zhoršujúcich sa poveternostných podmienkach vyslali na miesto vrtuľník a zo vzduchu sa im podarilo prehľadať poľskú stranu Tatier, avšak bez úspechu. Husté mraky im však nedovolili preletieť na slovenskú stranu, preto požiadali o spoluprácu záchranárov HZS.

Šesť záchranárov v daždi a slabej viditeľnosti po príchode pod stenu Rysov nadviazalo zvukový kontakt s postihnutým, ktorý sa nachádzal v juhozápadnej stene. Po príchode na miesto poskytli zahraničnému turistovi suché oblečenie, energetické tyčinky a čiastočne ho zateplili. Pomocou lanovej techniky vykonali dva spusty pod stenu Rysov, smerom k Žabím plesám. Poľských horských záchranárov informovali, že hľadaného našli. Tí skončili prehľadávanie hrebeňa Rysov smerom k Žabiemu koňovi, kam smerovali prvotné indície, kde by sa mohol stratený turista nachádzať a pridali sa k Slovákom pomôcť im pri zostupe s vyčerpaným Holanďanom.

Na Popradskom plese bol zahraničný turista po asi 40 hodinách strávených v horách odovzdaný posádke RZP, ktorá ho transportovala do popradskej nemocnice. Záchranná akcia sa skončila v utorok o polnoci.