Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Turista sa pošmykol na snehovom poli. Padal asi 100 metrov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Miroslav Košírer

Navyše poľská turistka podľa informácií z HZS nezvládla jazdu na bicykli v Prielome Dunajca.

Vysoké Tatry 26. júna (TASR) – Horskú záchrannú službu (HZS) z Vysokých Tatier dnes v popoludňajších hodinách požiadali o pomoc pre turistu, ktorý sa pošmykol na snehovom poli. Z HZS informovali, že pri prechode Kohútika do sedla Váha pri zostupe z Vysokej sa 51-ročný Slovák pošmykol a následne padal asi sto metrov.

Pri páde utrpel poranenia horných končatín a mnohé pomliaždeniny. O súčinnosť bola požiadaná aj Vrtuľníková záchranná a zdravotná služba Air-Transport Europe z Popradu, ktorá však pre technické problémy letieť nemohla.

Kvôli lepšej časovej dostupnosti požiadala HZS o spoluprácu aj poľských horských záchranárov, ktorým sa podarilo dostať zraneného z terénu a transportovať ho na heliport v Starom Smokovci. Tam ho odovzdali privolanej posádke Rýchlej zdravotnej pomoci.

Zachraňovali aj poľskú cyklistku

Príslušníkov Horskej záchrannej služby (HZS) z Vysokých Tatier, ktorí slúžili v Pieninách, dnes v popoludňajších hodinách požiadali o pomoc pre poľskú cyklistku. Tá podľa informácií z HZS nezvládla jazdu na bicykli v Prielome Dunajca a následným pádom utrpela tržnú ranu na hlave, poranenie hornej končatiny a mnohopočetné odreniny.

Záchranári HZS jej po príchode na miesto nehody poskytli ošetrenie, fixáciu a v stabilizovanom stave zranenú transportovali na štátnu hranicu, kde ju odovzdali poľským záchranárom.