< sekcia Prešovský kraj

Tradičné dobývanie Šarišského hradu prilákalo tisícky návštevníkov

Spomienkam na obliehanie hradu vo Veľkom Šariši vojskami kráľa Karola Róberta z Anjou bolo venované dnešné podujatie v areáli tejto stredovekej pamiatky. Súčasťou nedeľnej akcie pripomínajúcej udalosti spred viac ako siedmich storočí bola predovšetkým rekonštrukcia dobývania hradu. Na snímke stretli sa tu počas dňa tisícky malých i veľkých návštevníkov v nedeľu 26. apríla 2015. Foto: TASR/Jana Jurčišinová

Súčasťou nedeľnej akcie pripomínajúcej udalosti spred viac ako siedmich storočí bola predovšetkým rekonštrukcia dobývania hradu.


Veľký Šariš 26. apríla (TASR) - Spomienkam na obliehanie hradu vo Veľkom Šariši vojskami kráľa Karola Róberta z Anjou bolo venované dnešné podujatie v areáli tejto stredovekej pamiatky. Stretli sa tu počas dňa tisícky malých i veľkých návštevníkov.

Súčasťou nedeľnej akcie pripomínajúcej udalosti spred viac ako siedmich storočí bola predovšetkým rekonštrukcia dobývania hradu. Návštevníci dnes mohli pozdraviť hradnú stráž, zhliadnuť súboj v dobovej krčme, verbovačku vojakov, lazaret či stanový historický tábor. Organizátori zapojili do akcie približne 120 dobrovoľníkov a nadšencov histórie nielen z okolia, ale aj z Ružomberka či Martina.

Zážitkové tvorivé dielne zapojili najmenších návštevníkov Šarišského hradu do práce s hlinou, kameňom a prútím. Zruční majstri im predstavili, ako sa kedysi plietli drôtené košele, šili historické odevy a kuli stredoveké meče a brnenia. Podujatie oživila historická dobová hudba, divadelná adaptácia rozprávky o Kráľovi Drozdej brade, ale aj tunajšia "hladkáreň", ktorou pomenovali organizátori hradnú zoo.

Kultúrnu akciu pripomínajúcu dobývanie hradu nad Veľkým Šarišom organizujú od roku 2012. Teší sa čoraz väčšej obľube verejnosti. "Predpokladáme, že sa tu dnes zastavilo približne 5000 návštevníkov," informovala TASR z areálu stredovekej stavby spoluorganizátorka akcie Runa Tkáčiková. Ľudia si podľa jej slov pochvaľovali tohtoročný program, ale aj chlieb, ktorý sa dnes piekol v hradnej peci. "Bol veľmi chutný, minul sa naozaj dosť rýchlo," dodala Tkáčiková.