Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Tradičného anjela do Popradu tento rok pre počasie dopravili inak

Na snímke robotníci za pomoci vysokozdvižnej plošiny montujú časť trupu vianočnej kovovej sochy anjela na kruhovom objazde v centre Popradu 1. decembra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V minulosti svietiaceho anjela dopravoval vrtuľník, tento rok ho poskladali na mieste.

Poprad 1. decembra (TASR) - Mesto Poprad začalo minulý týždeň s inštaláciou vianočnej výzdoby, dnes začali stavať na najväčšom kruhovom objazde aj svietiaceho anjela. Ten je už tradičnou súčasťou Vianoc v podtatranskej metropole, tento rok ho však na miesto nepriviezol vrtuľník.

„Dôvodom je nepriaznivé počasie, kvôli ktorému by vrtuľník so vzácnym nákladom nemohol vzlietnuť nad hlavy Popradčanov,“ informoval Emil Kostelničák z Mestského úradu v Poprade. Skladať anjela tak začala samospráva priamo na mieste v strede veľkej kruhovej križovatky s pomocou vysokozdvižnej plošiny.



Vianočný anjel bol počas troch uplynulých rokov privážaný v podvese vrtuľníka na pripravený podstavec priamo z popradského letiska, kde ho montéri poskladali. Predtým bol vianočný anjel jedenkrát zložený ručne priamo v strede križovatky. V jednom prípade bol skompletizovaný na neďalekom parkovisku a následne už v zloženom stave ho žeriav s dlhým ramenom osadil priamo do stredu križovatky.

"Anjel vysoký 12 metrov a vážiaci 700 kilogramov je dominantou vianočnej výzdoby, ktorá je považovaná za jednu z najkrajších na Slovensku", dodal hovorca mesta Poprad Marián Galajda. Námestie sv. Egídia ozdobí originálny strieborný vianočný stromček, girlandy, svetelné reťaze na stromoch, hviezdne nebo na Ul. 1. mája, vianočná guľa a snehové vločky v parku pri budove kina Tatran. Pred budovou Okresného súdu bude mať svoje miesto betlehem, pri Aréne Poprad zasa guľová pyramída a hviezda. Zvyšné dva kruhové objazdy ozdobia na sídlisku Západ obrovské sviečky a na sídlisku Juh kométa.