Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Traja horolezci uviazli na ceste na Gerlachovský štít

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

V ceste nevedeli pokračovať, preto požiadali o pomoc horských záchranárov.

Vysoké Tatry 4. októbra (TASR) - Traja slovenskí horolezci uviazli v sobotu (3.10.) na Martinovej ceste vedúcej na Gerlachovský štít. V ceste nevedeli pokračovať, preto požiadali o pomoc horských záchranárov.

Pre urýchlenie evakuácie požiadala Horská záchranná služba (HZS) o pomoc aj Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu (VZZS). "Posádke spolu so záchranármi HZS na palube sa podarilo dostať do oblasti, pre nepriaznivé podmienky však nebolo možné vysadenie záchranárov pri horolezcoch. Nakoľko horolezci uviedli, že sú bez zranení a majú dostatočné oblečenie na prečkanie noci, záchranná akcia pokračovala v ranných nedeľňajších hodinách," informuje HZS na svoje webovej stránke.

Do terénu odišla skupina štyroch záchranárov HZS, ktorá po príchode horolezcov pripravila na zostup. Horskí záchranári opätovne kontaktovali aj posádku VZZS z Popradu, avšak silný pretrvávajúci vietor nedovolil použitie leteckej techniky. "Záchranári zostúpili s istenými horolezcami do Litvorového sedla a odtiaľ k Sliezskemu domu. Traja mladí Slováci boli napokon transportovaní terénnym vozidlom HZS do Tatranskej Polianky, odkiaľ pokračovali samostatne," doplnila HZS.