Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Uplynulo 72 rokov od prvého transportu židovských žien do Osvienčimu

Na snímke riaditeľ Múzea židovskej kultúry v Bratislave Pavol Mešťan hovorí pri pamätnej tabuli k prítomným počas pietnej spomienky 72. výročia odoslania prvého transportu dievčat do Osvienčimu zo železničnej stanice v Poprade Foto: Tasr/Oliver Ondráš

Z Popradu deportovali tisíc dievčat a žien, ktoré išli na istú smrť.

Poprad 25. marca (TASR) – Pri pamätníku na popradskej železničnej stanici si dnes pripomenuli 72. výročie prvého transportu židovských žien a dievčat do koncentračného tábora v poľskom Osvienčime. Bolo ich vtedy spolu tisíc a ich cestu na istú smrť si v Poprade pripomenuli už 15-krát.

„Holokaust je bezprecedentná situácia. To čo sa udialo, tým, že sa to ideologicky premyslelo a veľmi presne a detaile sa začalo realizovať priemyselné vyvražďovanie jednej skupiny ľudí, to je niečo, čo nemôžeme povedať, že bolo a už sa to nikdy nemôže zopakovať,“ zdôraznil riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan.

Ľudstvo sa podľa neho ani dnes nepoučilo z chýb minulosti, aj dnes sú ľudia svedkami zabíjania a vraždenia. Domnieva sa, že je dôležité neustále sa k tomuto obdobiu vracať a vysvetľovať, že tá situácia sa môže zopakovať. „Možno to nebudú Židia, ale holokaust je druh genocídy a my za tých 72 rokov od odchodu prvého transportu z Popradu, sme sa stretli s niekoľkými prejavmi genocídy vo svete,“ upozornil Mešťan. Židovská pamäť je podľa neho tou pamäťou, prostredníctvom ktorej sa upozorňuje na to, čo sa stalo, a aby sa to už nikdy nestalo. Dodal, že dôležité je pamätať si aj na to, čo ľudia urobili dobré v týchto hrozných časoch, a že sa našli takí, ktorí Židov zachraňovali a pomáhali im. Práve takto prejavovali svoj postoj a nenávisť k režimu, v ktorom žili.

„Tá pamäť nie je len o vrahoch a tých, ktorí ubližovali, ale aj o tých, ktorí pomáhali. Som veľmi rád, že Slovensko patrí k tým krajinám, ktoré sú v počte obyvateľov na jednom z prvých miest v udelení titulu Spravodliví medzi národmi. Ešte stále hľadáme takýchto ľudí,“ doplnil Mešťan.



V múzeu pripravujú aj encyklopédiu spravodlivých, čo považuje za dôležité hlavne pre mladú generáciu. Aby sa mladým ľuďom nehovorilo len o hrôzach, ale aj o tom, že v tomto regióne žili ľudia, ktorí s nasadením vlastného života boli ochotní ochraňovať Židov. Na Slovensku má toto najvýznamnejšie ocenenie štátu Izrael, ktoré sa udeľuje nežidom za záchranu Židov, už viac ako 530 ľudí.

„Toto stretnutie v Poprade je 15. a je v roku, keď si budeme pripomínať 70. výročie druhej vlny deportácií, keď už bolo Slovensko obsadené Nemcami,“ uzavrel Mešťan.