Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Turista za tmy uviazol v šmykľavom teréne nad Velickým vodopádom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

30–ročného muža z Maďarska v Sliezskom dome vyšetrili a keďže nepotreboval ďalšie zdravotnícke ošetrenie, terénnym vozidlom ho transportovali do Tatranskej Lomnice.

Vysoké Tatry 20. novembra (TASR) - Pomoc v horách potreboval v sobotu (19. 11.) večer turista, ktorý uviazol v oblasti nad Velickým vodopádom vo Vysokých Tatrách. Horská záchranná služba (HZS) informovala, že po zotmení im oznámil recepčný zo Sliezskeho domu, že v lokalite pozorujú svetlá a majú s osobou alebo skupinou aj hlasový kontakt. Nevedel však určiť, či sa tam nachádza niekto, kto potrebuje pomoc.

"Situáciu šli preto preveriť traja zamestnanci hotela. V oblasti na ´Večným dažďom´ našli anglicky hovoriaceho turistu, ktorý zišiel z značeného chodníka a uviazol v šmykľavom teréne, z ktorého sa nevedel dostať. Bol premrznutý, no schopný pohybu. Za nimi šiel ďalší ich kolega s teplým čajom a dekami," uvádza HZS. Po zateplení začali s mužom pomaly zostupovať dole, oproti horským záchranárom. Tí následne 30–ročného muža z Maďarska v Sliezskom dome vyšetrili a keďže nepotreboval ďalšie zdravotnícke ošetrenie, terénnym vozidlom ho transportovali do Tatranskej Lomnice, odkiaľ už pokračoval samostatne.

"Veľká vďaka patrí zamestnancom hotela, ktorí významným spôsobom pomohli pri záchrannej akcii. Uviaznutému mužovi poskytli prvú pomoc a pomohli mu v zostupe oproti záchranárom," uzatvára HZS.