Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Turistické chodníky v Tatrách sú priechodné

Nosič nesie 80-kilogramový náklad na Téryho chatu po chodníku v Malej studenej doline vo Vysokých Tatrách Foto: TASR/Oliver Ondráš

Záchranári upozorňujú turistov o rešpektovanie prípadných dočasných obmedzení pohybu po turistických chodníkoch z dôvodu spracovania kalamity v ich blízkosti.

Tatranská Lomnica 17. júna (TASR) – Prechádzky po turistických chodníkoch vo Vysokých Tatrách sú v týchto dňoch obmedzené už len na niektorých úsekoch. Po oboch vyznačených turistických trasách je prístupný aj Kriváň.

"Do výšky takmer 2494 metrov nad morom sa tak turisti dostanú jednak od Troch studničiek po zelenej značke, ale aj od Jamského plesa po modrej značke. Prístupná je aj červeno značená Tatranská magistrála medzi Troma studničkami a Jamským plesom," informovala Lenka Burdová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP).

Nepriechodným chodníkom pod Kriváňom je zeleno značený chodník v úseku Štrbské Pleso – Tri studničky. Zo Štrbského Plesa nepriechodný je aj žlto značený chodník v úseku Mlynická dolina – Bystrá lávka – Furkotská dolina. Kalamitné drevo tu spracúvajú súkromní vlastníci pozemkov, ktorými turistické chodníky prechádzajú. "Pod Liptovskými kopami v Tichej a Kôprovej doline sú chodníky prístupné pre peších turistov, ako aj pre cyklistov. Ťažko priechodné sú len závery oboch dolín, kde sa kalamita v týchto dňoch ešte stále spracováva," doplnila Burdová. V Kôprovej doline je pre popadané kmene stromov nepriechodný modro značený chodník, od odbočky do Hlinskej doliny, v smere do sedla Závory a k Temnosmrečinským plesám.

Prvoradá bezpečnosť

Priechodnosť turistických značkovaných chodníkov v Liptovských Tatrách je podľa dostupných informácií od Jaloveckej doliny až po Kamenistú dolinu pre postupné spracovanie kalamity a opravu vodou zničených mostíkov vlastníkmi tunajších pozemkov do veľkej miery obmedzená. "Ako sme už informovali, približne do polovice letnej turistickej sezóny nebude v Západných Tatrách priechodný červeno značený turistický chodník v úseku horáreň pod Bielou skalou - Biela skala – Sivý vrch. S celoročnou uzáverou by mali turisti počítať aj na žlto značenom chodníku v úseku Zuberec – sedlo Pálenica," upozornila Burdová.

Popadané kmene stromov ŠL TANAP odstránili už aj z úsekov turistických značkovaných chodníkov v Belianskych Tatrách. Hoci sú Bielovodská dolina, Javorová dolina a Zadné Meďodoly bez problémov priechodné, turistov lesníci upozorňujú na veľké množstvo suchých stromov stojacich pri chodníkoch. "Zvlášť vo veternom počasí by mali z bezpečnostných dôvodov zvážiť prechod týmito dolinami a na túru sa vybrať do iných častí TANAP," zdôraznila Burdová. Priechodný bez obmedzení aj pre cyklistov je už aj červeno značený turistický chodník v Prielome Dunajca v Pieninách.

"Pre vlastnú bezpečnosť žiadame turistov aj o rešpektovanie prípadných dočasných obmedzení pohybu po turistických chodníkoch z dôvodu spracovania kalamity v ich blízkosti. Upozornenia sú vždy riadne vyznačené v teréne. Turistov, ktorí sa v týchto dňoch vyberú na túru do vyšších polôh, upozorňujeme, že v sedlách je ešte stále sneh, preto by mali mať so sebou zimnú turistickú výstroj," uzavrela Burdová.