Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Horskí záchranári ošetrili od začiatku roka do konca marca 1786 úrazov

Horskí záchranári v akcii. Foto: TASR/AP

Horskí záchranári na sociálnej sieti deklarujú, že sú pripravení pomáhať všetkým návštevníkom hôr aj mimo nich, aj napriek situácii v súvislosti so šírením nového koronavírusu.

Liptovský Mikuláš 8. apríla (TASR) - Horskí záchranári ošetrili od začiatku roka do konca marca 1786 úrazov, čo je oproti rovnakému obdobiu v predchádzajúcom roku pokles o 11 percent. Stúpla však štatistika smrteľných nehôd. Kým za prvý štvrťrok 2019 zahynulo v horách sedem osôb, v tomto roku ich počet vzrástol už na 11. Horskí záchranári o tom informujú na sociálnej sieti.

"Napriek tomu, že opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 výrazne znížili návštevnosť v horských oblastiach a v prvej polovici marca sa uzatvorili všetky lyžiarske strediská, ľudia do hôr chodiť neprestali a stále sa nájdu takí, ktorí potrebujú pomoc Horskej záchrannej služby (HZS). Konkrétne v marci, od uvedených schválených opatrení, potrebovalo pomoc HZS 36 ľudí," uvádzajú záchranári s tým, že zaznamenali aj dve smrteľné nehody a v horskom teréne našli telesné pozostatky dvoch nezvestných osôb.

Horskí záchranári na sociálnej sieti deklarujú, že sú pripravení pomáhať všetkým návštevníkom hôr aj mimo nich, aj napriek situácii v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Upozorňujú však návštevníkov, aby nepreceňovali svoje schopnosti, správali sa zodpovedne a neohrozovali seba, okolie a v neposlednom rade záchranárov.