Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Levoča a okolie ponúka počas leta zaujímavé miesta i niekoľko podujatí

Na snímke bašta a hradby mesta Levoča Foto: TASR/Milan Kapusta

Medzinárodný kultúrny festival Dni Majstra Pavla, ktorý sa koná v Levoči, okrem vystúpení divadelníkov, muzikantov a tanečníkov bude obohatený o Medzinárodný festival vežovej hudby.

Levoča 2. júla (TASR) – Levoča je so svojím historickým jadrom zapísaná v svetovom zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, počas leta je však v meste a jeho okolí toho pre turistov viac, čo sa dá navštíviť a obdivovať. "Rada by som pozvala turistov navštíviť napr. Galériu Mesta Levoča, ktorá bola otvorená v minulom roku. Každý mesiac ponúka zaujímavé výstavy a nemenej pozoruhodnou je aj budova, v ktorej sa nachádza. Je to bývalý Mariássyho palác s nádherným kamenným portálom a renesančným dvorom s arkádami," upozornila na jednu zo zaujímavostí Gabriela Hudáková z tamojšej informačnej kancelárie.

Málo známe je podľa nej aj Múzeum ľudových hudobných nástrojov v obci Brutovce, ktorému dominuje zbierka vzduchozvučných a aerofonických hudobných nástrojov zo Slovenska, ale aj odľahlých častí sveta. Zakladateľom múzea je Michal Smetanka, bádateľ a výrobca tradičných nástrojov, zberateľ a znalec tradičnej hudby, ktorý na každom z týchto hudobných nástrojov vie zahrať a o ňom aj zaujímavo porozprávať. "V rámci sociálneho turizmu je otvorený aj barokovo-klasicistický kaštieľ zo 17. storočia, ktorý sa nachádza v Žehre, časť Hodkovce. V súčasnosti si návštevníci môžu denne prezrieť salón Csákyovcov, rozsiahly francúzsky park so štyrmi mytologickými sochami, kaplnku z roku 1803, rodinný cintorín Csákyovcov a zvyšky drobných romantických architektúr," doplnila Hudáková.

Leto v regióne podľa nej návštevníkov prekvapí jednak množstvom kultúrnych akcií, ale aj novovybudovaným areálom s bio kúpaliskom a jazierkom určeným na rybolov. "V mestskej časti Levočská Dolina budú v mesiaci júl v novovybudovanom areáli otvorené tri vodné plochy s využitím na kúpanie a rybolov. Zaplávať si tak turisti môžu v čistej vode a užiť si tak pohodlie, ktoré prináša bio - bazén. Pre návštevníkov pripravujú aj gril, kde si svoj úlovok budú môcť rybári upiecť. Kúpalisko obklopené krásnou prírodou Levočských vrchov zároveň ponúka relax a aktívny oddych," upozornila na jednu z noviniek Hudáková.

Tohtoročný Medzinárodný kultúrny festival Dni Majstra Pavla, ktorý sa koná v Levoči v mesiacoch júl a august, okrem vystúpení divadelníkov, muzikantov a tanečníkov bude obohatený o Medzinárodný festival vežovej hudby. "Šikovné ruky remeselníkov potešia návštevníkov Levoče nielen tradične v mesiaci august, ale aj v mesiaci júl budú prezentovať svoje diela nielen umeleckí rezbári, čipkári, či košikári, ale aj farmári, ktorí predstavia svoje výrobky na farmárskych trhoch," doplnila Hudáková s tým, že spestrením a prekvapením leta bude aj tzv. VIDEOMAPPING na budovách zvonice a radnice.

Domácich a zahraničných turistov, ktorí do levočskej informačnej kancelárie zavítajú, najčastejšie zaujímajú kultúrne a historické pamiatky, ktoré môžu navštíviť. Medzi najvyhľadávanejší turistický cieľ v meste Levoča stále patrí Kostol sv. Jakuba s najvyšším neskorogotickým oltárom na svete, historická arkádová radnica a Bazilika Panny Márie na Mariánskej hore, ktorá bola zaradená medzi najväčšie pútnické miesta na svete, a z ktorej je nevšedný výhľad na celé mesto.

"V rámci regiónu im odporúčame navštíviť Spišské Podhradie, Spišský hrad a pamiatky okolia zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO, Dobšinskú ľadovú jaskyňu, ZOO v Spišskej novej Vsi, Drevený artikulárny kostol v Kežmarku, Kežmarský hrad, hrad Ľubovňa a množstvo ďalších zaujímavých pamiatok a atrakcií regiónu," vymenovala Hudáková. Milovníkom turistiky a cykloturistiky odporúčajú aktívny oddych v Levočských vrchoch, v Národnom parku Slovenský raj, ako aj splav na pltiach v Národnom parku Pieniny. Na návštevníkov Levoče čaká podľa Hudákovej leto plné zábavy a zážitkov.

V čase letných prázdnin Informačnú kanceláriu mesta Levoča navštívi v priemere denne 135 turistov najmä z Českej republiky, Poľska a z nemecky i anglicky hovoriacich krajín. Levoču si prišli pozrieť aj turisti z Kórey, Malty, Argentíny, Singapuru.