Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Počet turistov v Prešovskom kraji opäť vzrástol

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prešovský kraj je stabilne tretím najviac navštevovaným krajom na Slovensku.

Prešov 12. septembra (TASR) – Počet turistov v Prešovskom kraji sa zvýšil. V prvom polroku pribudlo návštevníkov ubytovacích zariadení v porovnaní s minulým rokom o takmer 70.000. Vzrástol aj počet hostí zo zahraničia. Informovala o tom Barbora Čechová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

Prešovský kraj je stabilne tretím najviac navštevovaným krajom na Slovensku. Minulý rok sa niesol v znamení historického nárastu počtu návštevníkov, ktorý kopíroval celoslovenský trend. Celkovo bolo v roku 2015 v Prešovskom kraji zaznamenaných 740.701 návštevníkov ubytovacích zariadení. Prvý polrok tohto roka predznamenáva, že by mohol byť ešte úspešnejší. Za prvý polrok medziročne vzrástol počet návštevníkov kraja o 21,5 percenta. Podľa údajov Štatistického úradu SR navštívilo kraj od januára do júna tohto roku 394.046 turistov, počet prenocovaní sa vyšplhal na 1,2 milióna. Stúpol tiež počet zahraničných návštevníkov, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o 17,5-percentný nárast. Do Prešovského kraja zavítalo 110.187 cudzincov, ktorí u nás v priemere strávili tri noci.

"Sme radi, že už prvý polrok sa ukazuje ako mimoriadne úspešný, a to aj napriek slabšej snehovej nádielke v prvom štvrťroku. Predpokladáme, že výrazne vzrastú aj čísla turistov za letné prázdninové mesiace. Na nárast počtu návštevníkov má vplyv cielený marketing organizácií i jednotlivých zariadení cestovného ruchu, zlepšujúce sa služby, ich širší sortiment, zaujímavé veľké podujatia, a samozrejme, aj pocit bezpečia vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete," uviedol Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska, ktorá zastrešuje rozvoj cestovného ruchu v Prešovskom kraji.

KOCR Severovýchod Slovenska spolu s oblastnými organizáciami cestovného ruchu investuje nielen do marketingu, ale tiež do rozvoja turistickej infraštruktúry. Aj v tomto roku vznikajú nové alebo obnovené značenia cyklotrás, rekonštruujú sa vybrané cyklochodníky, informačné tabule, prístrešky, rekreačné ihriská. Opravila sa lávka cez Dunajec v Červenom Kláštore. "Do konca roka ešte prejde veľkou rekonštrukciou kyslíková dráha v Bardejove v časti Mihaľov, v Osturni vznikne drevený prístrešok pre cyklistov, v kežmarskom lesoparku pribudnú odpočívadlá," povedal Janoško.

V oblasti marketingu pripravila KOCR Severovýchod Slovenska tri kampane. Najväčšou je projekt LEGENDARIUM 2, určený rodinám s deťmi, ktorý prostredníctvom legendárnych hrdinov v mobilnej hre, na nálepkách a CD predstavuje zaujímavosti kraja. Pre turistov rôznej náročnosti je určená súťaž Objavuj Prešovský kraj. Obe kampane končia 15. septembra. Projekt poznávanie kraja na bicykli pod názvom Cyklopátrania Prešovským krajom vyvrcholil pretekmi v Prešove 10. septembra.