Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Galéria Caraffka ukáže fotografie londýnskych umelcov a performerov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Každá umelkyňa bola pre mňa jedinečná svojím charakterom a šarmom, ktorý ma zaujal a inšpiroval moju tvorbu, uviedol Štefánik.

Prešov 14. novembra (TASR) - Portréty umelcov a performerov londýnskej kabaretnej scény v ich súkromí môžu vidieť návštevníci metskej galérie Caraffka v Prešove. Svoje fotografie tam vystavuje Prešovčan Branislav Štefánik. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Projekt Performeri bol zrealizovaný počas univerzitného štúdia Štefánika v Anglicku. "Bol som inšpirovaný londýnskou kabaretnou scénou, ktorá patrí v Londýne medzi najväčšiu a najnavštevovanejšiu v Európe. Kabaret je forma divadelnej zábavy, ktorá zahŕňa hudbu, tanec a spev. Kabaretný umelec je osoba, ktorá vytvára predstavenie pre publikum pomocou jednej alebo viacerých týchto metód. Projekt zachytáva zväčša portréty umelcov a performerov burlesiek, akrobatiek, striptérok a divadelných herečiek v ich súkromí, ktorý podčiarkuje ich originalitu v štýle 20. a 30. rokov," uviedol Štefánik.

Ako ďalej povedal, niektorí performeri boli oslovení cez internet a následne odfotení v ich obľúbenom alebo charakteristickom outfite. "Každá umelkyňa bola pre mňa jedinečná svojím charakterom a šarmom, ktorý ma zaujal a inšpiroval moju tvorbu," skonštatoval Štefánik.

Branislav Štefánik je profesionálny fotograf a videograf pôsobiaci vPrešove. Študoval fotografiu a video vo Veľkej Británii, kde sa počas bakalárskeho štúdia špecializoval na čiernobielu portrétnu fotografiu. Vo svojej tvorbe uprednostňuje prirodzené denné svetlo a používa rovnako klasickú, ako aj digitálnu techniku. Po viac ako dekáde v USAa vo Veľkej Británii sa vrátil na Slovensko, kde pôsobí v umeleckej a komerčnej oblasti.

Výstava je v mestskej galérii Caraffka prístupná do 9. decembra.