Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Kostole sv. Žofie má vzniknúť multifunkčný kultúrny priestor

Na snímke interiér kostola sv. Žofie v obci Zborov v okrese Bardejov 4. novembra 2019. Foto: TASR Maroš Černý

Priestory kostola budú slúžiť na organizovanie výstav, divadelných predstavení, koncertov a premietanie filmov.

Zborov 4. novembra (TASR) – V Kostole sv. Žofie v Zborove v okrese Bardejov, ktorý bol kedysi súčasťou kúrie Rákociovcov, plánuje obec vytvoriť multifunkčný kultúrny priestor. Zrekonštruuje ho v rámci podpory z programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014 - 2020.

"Kostol sv. Žofie, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, chceme prerobiť na kultúrny stánok multifunkčného razenia. V projekte sú zahrnuté stavebné a reštaurátorské práce, interiérové vybavenie, nové elektrické rozvody, WC, premietacia technika, ozvučenie, čiže v princípe všetko, čo je potrebné na to, aby tá budova dokázala fungovať v normálnom režime," uviedol pre TASR starosta obce Zborov Ján Šurkala.

Z pôvodného komplexu budov Rákociovskej kúrie sa zachoval len kostol, podľa starostu je však vzácny tak z architektonického, ako i historického hľadiska. "Ide pomerne o atypickú stavbu v rámci Slovenska. Jeho obnova trvá už viac ako 100 rokov, takže sme radi, že sa ho v dohľadnom čase, keď všetko pôjde, ako má, podarí upraviť do podoby, v ktorej si to naši predkovia, ktorí sa na tom podieľali počas 100 rokov, predstavovali," doplnil Šurkala.

Napriek tomu, že ide o rozsiahly objekt, kostol bol podľa jeho slov budovaný ako kaplnka, ktorá bola spojená s budovou kúrie. "Dalo sa prejsť z kúrie na chór. Bol to kostol určený pre panstvo a jeho hostí. Farský Kostol sv. Margity Antiochijskej, ktorý je starší, dodnes slúži svojmu účelu. Kaplnka sv. Žofie mala plniť reprezentačné účely, a preto bola tak aj budovaná. Boli tu pokrstené a pochované významné osobnosti z rodu Rákociovcov a neskôr z rodu Aspremontovcov. Kaplnka bola postavená v renesančnom štýle, neskôr v 17. storočí sa uskutočnila jej výrazná baroková prestavba," priblížil starosta.

Projekt Karpatské brány: medzi Ropou a Zborovom - ochrana a rozvoj spoločného kultúrneho dedičstva na poľsko-slovenskom pohraničí obec Zborov realizuje so spomínanou poľskou partnerskou obcou Gmina Ropa a ďalšími partnermi.

"Na celý projekt máme približne 560.000 eur s tým, že rekonštrukcia samotného Kostola sv. Žofie predstavuje najväčšiu časť nákladov. V rámci projektu sa bude na Zborovskom hrade rekonštruovať objekt polygonálnej bašty, ako aj hospodárska budova pred ňou. Mali by tam vzniknúť nové expozície. Súčasťou projektu sú i takzvané 'mäkké' aktivity. Počas dvoch rokov bude v Zborove a v obci Gmina Ropa organizovaných osem jarmokov. U nás bude najbližšie jarmok na prvú adventnú nedeľu," povedal Šurkala.

Priestory kostola budú slúžiť na organizovanie výstav, divadelných predstavení, koncertov a premietanie filmov.

"Samozrejme, aj na sväté omše v pamätné dni. Aj teraz sa tam usporadúvajú sväté omše. Jedna bola minulý rok 11. novembra pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. Druhá bola v máji pri príležitosti sviatku sv. Žofie ako patrónky kostola. Bude to mať čiastočne aj sakrálny ráz, hoci to už nebude vysvätený kostol," doplnil Šurkala s tým, že projekt by mal byť ukončený do konca roka 2021.