Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

V obci Medvedie s takmer 50 obyvateľmi majú tri lyžiarske vleky

Na snímke lyžiarske stredisko v obci Medvedie v okrese Svidník vo štvrtok 14. januára 2021. Foto: EASYFOTO TASR - Maroš Černý

Medzi ľuďmi z regiónu sú najmä pre svoju dostupnosť obľúbené.

Medvedie 14. januára (TASR) – V obci Medvedie v okrese Svidník s asi 50 obyvateľmi majú tri lyžiarske vleky. Nachádzajú sa približne 300 metrov za obcou v smere na Šarbov. V súčasnosti ich však z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 neprevádzkujú. Potrebné sú aj vhodné snehové podmienky, keďže fungujú na prírodnom snehu.

Ako pre TASR povedal starosta Juraj Červák, 400-metrový vlek a o polovicu menší, detský vznikol v roku 1998. V roku 2006 k nim pribudol i 600-metrový.

"Približne do roku 2006 chodili k nám Poliaci, potom si už vybudovali svoje strediská. Potom to boli už viac-menej len domáci návštevníci. Čo sa týka podmienok, je to striedavé. Prírodný sneh niekedy bol, niekedy nie, takže to bolo dosť náročné na obsluhu aj prevádzku. Museli sme čakať kým napadne sneh. Do roku 2005 boli super zimy, vždy sme mali do metra snehu," zaspomínal si Červák.

Na snímke snežný pluh v lyžiarskom stredisku v obci Medvedie v okrese Svidník vo štvrtok 14. januára 2021.
Foto: EASYFOTO TASR - Maroš Černý


Vleky prevádzkuje súkromná firma. Pred pandémiou fungovali len počas víkendov. Podľa starostu nechodia už skupiny žiakov zo škôl a rovnako je v obci zatvorená ubytovňa. Ako povedal, aj 100 ľudí na svahu je pre nich dobrá návštevnosť. Medzi ľuďmi z regiónu sú najmä pre svoju dostupnosť obľúbené.

Okolie lyžiarskeho strediska v Medveďom ponúka podľa jeho slov široké možnosti turistického vyžitia. Okrem prírody a nenáročných prechádzok lesom turistov zaujímajú aj drevené gréckokatolícke a pravoslávne chrámy. Jeden z nich sa nachádza priamo v obci, ďalší v susednej obci Korejovce, ktorý je zároveň najmenším chrámom na Slovensku. Ďalšie chrámy môžu navštíviť v okolí.

Na snímke lyžiarske stredisko v obci Medvedie v okrese Svidník vo štvrtok 14. januára 2021.
Foto: EASYFOTO TASR - Maroš Černý


V neďalekom okresnom meste sa nachádza skanzen SNM - Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku so vzácnymi a unikátnymi drevenými stavbami z okolitého kraja. Rovnako majú možnosť turisti navštíviť Múzejné oddelenie vo Svidníku, ktoré je súčasťou Vojenského historického múzea so sídlom v Piešťanoch. Navštevované sú aj vojnové pamätníky vo Svidníku a na Dukle či Údolie smrti s rozmiestnenou bojovou technikou z druhej svetovej vojny.