Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V obci Milpoš je pre nedostatok vody mimoriadna situácia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V obci žije približne 677 obyvateľov. Krízový štáb rozhodol aj o tom, že zatvoria až do odvolania základnú školu aj materskú škôlku.

Milpoš 14. septembra (TASR) – V obci Milpoš v sabinovskom okrese už na začiatku septembra vyhlásili mimoriadnu situáciu v dôsledku nedostatku pitnej vody. V piatok (11.9.) už krízový štáb rozhodol aj o tom, že zatvoria až do odvolania základnú školu aj materskú škôlku.

Podľa starostu Ladislava Rabatina poklesla výdatnosť prameňa v okolí obce aj preto, že asi tri mesiace tu poriadne nepršalo. Majú vypracovaný projekt a tiež stavebné povolenie na vyriešenie každoročne opakujúcej sa situácie s nedostatkom vody, no potrebujú pomoc od štátu. Dotáciu však stále nedostali, naposledy žiadali o mimoriadnu len pred pár dňami.

Keďže je uzavretý vodovod, obecný úrad zabezpečuje vodu pre obyvateľov rozvozom balenej pitnej vody. Kamión vodu privezie do obce a obyvateľom ju do domácnosti rozváža obecné vozidlo. Podľa starostu je možné dostať 10 litrov na osobu. Inak môže obec len čakať na to, kedy sa obnoví výdatnosť prameňa a príroda nadelí aj im trocha vody. Dovtedy bude zatvorená škola aj škôlka a obec bude bez pitnej vody. Starosta sa neodváži ani hádať, ako dlho to potrvá. Hovorí však, že podobná situácia je tu takmer každoročne. Naposledy mali takúto mimoriadnu situáciu podľa neho v roku 2013. V obci žije približne 677 obyvateľov.