Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

V obci Nižný Hrušov si znova zmerajú sily najlepší kosci zo Slovenska

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Na koseckom štadióne, ktorý má rozlohu viac ako dva hektáre, si zmerajú svoje sily pretekári rôzneho veku nielen z radov mužov, ale i žien.

Nižný Hrušov 12. mája (TASR) - Najlepší kosci zo Slovenska sa stretnú počas nadchádzajúceho víkendu v Nižnom Hrušove vo Vranovskom okrese. Východoslovenská obce bude už po šiesty raz dejiskom obľúbených pretekov v klasickom kosení trávy ručnou kosou.

Zemplínska ostrá kosa zapojí do súťaže opätovne zručných koscov z Považia, Horehronia, Oravy, Turca, Šariša, ako aj zo Zemplína. Na koseckom "štadióne", ktorý má rozlohu viac ako dva hektáre, si zmerajú svoje sily pretekári rôzneho veku nielen z radov mužov, ale i žien.

Koseckú plochu rozdelili organizátori opätovne na menšie súťažné políčka. "Vykosili sme ich skoro na jar, následne vyhrabali a podložie upravili, aby sa kosy netupili. Kosci sa tak budú môcť sústrediť už iba na svoje výkony," priblížil Juraj Barkóci z organizačného tímu podujatia.

Celé preteky bude podľa neho pod drobnohľadom rozhodcov. Spustenú časomieru zastavia až po skosení posledného stebla trávy na políčku a zodvihnutí ruky súťažiaceho. Následne pristúpia ku kontrole pokosenej plochy a ak s ňou nebudú spokojní, koscovi hrozia trestné sekundy.

"Po súťaži si budú môcť vyskúšať kosenie aj diváci, a to v rámci pripravovanej exhibície s kosami profesionálov. Kosci na domácich gazdovstvách nemajú často možnosť zakosiť si so 'stodvadsiatkou' kosou. Som si preto istý, že to bude pre mnohých zážitok," konštatoval Barkóci.

Organizátori tradičných pretekov pozývajú v sobotu (16.5.) do Nižného Hrušova verejnosť aj na sprievodný kultúrny program, v ktorom vystúpia mužská spevácka skupina Hrušovské chlopi a ďalšie skupiny z Nižného Hrabovca, Poše, Moravian a Hencoviec. Podujatie následne vyvrcholí podvečer v areáli futbalového ihriska vystúpením Poddukelského umeleckého ľudového súboru z Prešova.