Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

V obvode Javorina sa do ukončenia reštitúcií nebudú predávať cesty

Na snímke pohľad na lesy v bývalom vojenskom obvode Javorina Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vyplýva to z novely, ktorú dnes schválili poslanci parlamentu.


Bratislava 13. mája (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR nebude môcť na území bývalého Vojenského obvodu (VO) Javorina predávať cesty a komunikácie až do ukončenia reštitúcií. Vyplýva to z novely, ktorú dnes schválili poslanci parlamentu. Právnu normu na rokovanie Národnej rady (NR) SR predložil parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Rovnaký návrh už predkladal aj opozičný poslanec Zsolt Simon (Most-Híd). "Keďže sa nedalo hlasovať o mojom návrhu na predošlej schôdzi, tak sme sa dohodli, že to pôjde ako návrh výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorého som členom a ktorý bol gestorským výborom pre reštitúcie pozemkov. Ide o preklopenie môjho návrhu do osobitného návrhu výboru," vysvetlil.

Podľa predkladateľov je totiž problémom, keď nový vlastník cesty znemožňuje prístup na ostatné parcely, a teda pôvodní vlastníci sa po ukončení reštitúcií nedostanú k pôvodným parcelám a svojmu majetku. V záujme neprehlbovať spôsobenú krivdu preto navrhli zmenu zákona tak, aby sa predaj ciest a komunikácií na území bývalého VO Javorina mohol uskutočniť až po ukončení reštitúcií.