Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

V okrese Snina sa narodilo najviac bocianích mláďat od roku 2003

Bociany biele, foto z archívu. Foto: TASR/Roman Hanc

Ako preukázal tohtoročný monitoring, v rámci okresu pribudlo spolu sedem nových hniezd, pričom päť z nich vzniklo z dôvodu prekládky.

Stakčín 2. augusta (TASR) – Aj keď je tento rok v okrese Snina obsadených len 42 spomedzi 57 evidovaných hniezd bociana bieleho (Ciconia ciconia), vyliahlo sa v nich 110 mláďat. "Je to najväčší počet mláďat v okrese od roku 2003, keď sme začali s pravidelným monitoringom týchto hniezd," informovala na stránke Správy Národného parku Poloniny krajinárka Martina Vlasáková.

Najviac (28) mláďat vyviedli bociany v obci Dlhé nad Cirochou, kde ochranári zároveň evidujú aj najviac (11) obsadených hniezd. V obci Ulič, kde bociany hniezdia v piatich hniezdach, sa tento rok narodilo 15 mláďat, v obci Pichne ich ochranári v štyroch hniezdach napočítali 11. V priemere sa v Sninskom okrese narodilo 3,14 mláďaťa na jeden hniezdiaci pár.

Ako tiež preukázal tohtoročný monitoring, v rámci okresu pribudlo spolu sedem nových hniezd, pričom päť z nich vzniklo z dôvodu prekládky. Štátni ochranári realizovali koncom roka 2020 údržbu hniezd v Stakčínskej Roztoke a Dlhom nad Cirochou, tento rok na jar vymenili v Uliči v jednom z hniezd hniezdnu podložku z dôvodu nutnosti odľahčenia hniezda. "Všetky uvedené hniezda boli v tomto roku obsadené a boli na nich vyvedené mláďatá," doplnila Vlasáková.

Ochranári zároveň pripomínajú, že v období, keď sa mladé bociany začínajú učiť lietať, dochádza každoročne pri ich rozlietavaní k poraneniu niekoľkých z nich. "V prípade nálezu takéhoto bociana, ale aj iných chránených živočíchov je potrebné túto skutočnosť oznámiť na čísle 0911 011 382 alebo 112," uzavrela Vlasáková s tým, že spoločenská hodnota bociana bieleho je 3000 eur.