Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: V Poprade pribudne ďalšia kruhová križovatka na sídlisku Juh

Archívna snímka, kruhová križovatka Foto: TASR

V podobnom duchu, teda prestavbou priesečnej križovatky na okružnú, bude prestavaná aj križovatka ulíc Slovenského odboja a Hraničnej.

Poprad 9. septembra (TASR) – Priesečná križovatka ulíc Ludvíka Svobodu, Mládeže a Rázusovej v Poprade bude prestavaná na kruhovú. Uviedol to na dnešnom brífingu primátor mesta Poprad Jozef Švagerko. V priebehu budúceho týždňa by sa mala stavba odovzdať zhotoviteľovi stavby, ktorým bude spoločnosť Eurovia SK, a. s., Košice.

Ide o jeden zo strategických dopravných uzlov na sídlisku Juh, ktorý sme sa rozhodli riešiť. Prestavbou na kruhovú križovatku chceme zvýšiť plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky v tejto lokalite,“ uviedol Švagerko. Doplnil, že križovatka je vyťažená najmä počas hlavnej dopravnej špičky v ranných a popoludňajších hodinách, keď sa ľudia vracajú domov z práce. Podľa vedúceho urbanizmu a priestorového plánovania Mestského úradu v Poprade Ľuboslava Mlynarčíka prestavba predstavuje rozšírenie jednotlivých ramien budúcej okružnej križovatky, výstavby stredového ostrovčeka a zvýšených dopravných ostrovčekoch na ramenách budúcej okružnej križovatky. "Na takto vytvorenú okružnú križovatku po úprave odvodnenia a povrchov vozoviek sa osadí nové zvislé dopravné značenie a na povrch vozoviek sa položí nové vodorovné dopravné značenie,“ doplnil Mlynarčík.

VIDEO: V Poprade pribudne ďalšia kruhová križovatka na sídlisku Juh


Okolitý terén a povrch stredového ostrovčeka sa upraví zatrávnením a sadovou úpravou. Súčasťou stavebných prác bude aj prestavba existujúcej autobusovej zastávky, ochrana plynu a verejné osvetlenie. Stavebné práce spojené s prestavbou križovatky budú realizované v štyroch etapách. Počas stavebných prác bude zaistená bezpečnosť cestnej premávky prenosným zvislým dopravným značením. „Doba výstavby je 90 dní od odovzdania staveniska a mesto na výstavbu kruhovej križovatky investuje 233.000 eur,“ povedal popradský primátor.

V podobnom duchu, teda prestavbou priesečnej križovatky na okružnú, bude prestavaná aj križovatka ulíc Slovenského odboja a Hraničnej. Keďže ide o križovatku ciest v správe mesta Poprad a Prešovského samosprávneho kraja, pôjde o združenú investíciu. V súčasnosti sa podľa Švagerka dokončieva projektová dokumentácia a do konca roka 2016 by malo byť vydané právoplatné stavebné povolenie na stavbu.