Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V Prešove dnes začali s pristavovaním veľkoobjemových kontajnerov

Kontajner Foto: TASR/Milan Kapusta

V Prešove sa dnes púšťajú do jarného upratovania, minulý rok sa začalo o osem dní neskôr. Taktiež je pristavených vo všetkých lokalitách mesta o 15 viac veľkoobjemových kontajnerov ako minulý rok.

Prešov 11. marca (TASR) – V Prešove sa dnes púšťajú do jarného upratovania, minulý rok sa začalo o osem dní neskôr. Taktiež je v tomto roku pristavených vo všetkých lokalitách mesta o 15 viac veľkoobjemových kontajnerov ako minulý rok.

Ako uviedol referent tlačového oddelenia Mestského úradu v Prešove Milan Grejták, mesto do pristavovania veľkoobjemových kontajnerov a na vývoz objemného odpadu počas jarného upratovania investuje každoročne v priemere 30.000 eur. Podobná suma predstavuje aj financie na jesenné čistenie mesta. Výsledná položka sa pritom odvíja od počtu vyvezených kontajnerov a od hmotnosti odpadu. V roku 2015 sú v rozpočte na likvidáciu a uloženie odpadu takmer štyri milióny eur.

"Veľkoobjemové kontajnery budú pristavované na osvedčené miesta, ktoré obyvatelia jednotlivých miestnych obvodov už poznajú. Pribudli k nim však viaceré miesta, ktoré navrhli poslanci na základe znalosti jednotlivých častí tak, aby občania mali k veľkoobjemovým kontajnerom čo najbližšiu vzdialenosť. Budú môcť do nich vkladať objemný odpad z pozemkov, záhrad či príbytkov," povedal Grejták.

Veľkoobjemové kontajnery budú na jednom mieste pristavené maximálne sedem dní. V prípade, že sa naplnia skôr ako za týždeň, občania to môžu nahlásiť telefonicky na dispečing Technických služieb mesta Prešov a plné kontajnery budú v rámci možností vyvezené a opäť pristavené na to isté miesto buď v danom cykle, alebo v dodatočnom piatom.

Na území mesta prebieha už druhý týždeň aj čistenie verejných plôch a komunikácií po zime. Mesto na to vo veľkej miere využíva pracovníkov verejnoprospešných služieb. "Túto oblasť dokonca posilňujeme, momentálne máme približne 100 pracovníkov, plánujeme ich počet zvýšiť. Prijali sme ďalších osem koordinátorov, pretože naším cieľom je efektívnejšie a konkrétnejšie rozdeľovanie týchto pracovníkov na území mesta," uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová. Na týchto prácach sa pravidelne podieľa aj 20 odsúdených z ústavu pre výkon väzby.