Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: V Prešove majú postaviť hangár pre vrtuľníky Black Hawk

Na snímke vrtuľník Black Hawk. Foto: TASR - Milan Kapusta

Predpokladaný termín začatia výstavby je v priebehu roku 2023.

Bratislava 16. novembra (TASR) - V areáli 51. krídla Prešov Ozbrojených síl SR majú postaviť hangár na uskladnenie šiestich kusov vrtuľníkov UH-60 Black Hawk. Predpokladané realizačné náklady vyčíslili na 4,9 milióna eur. Začatie obstarávania stavby v stredu odsúhlasila vláda.

"Kapacita existujúcich hangárov v areáli 51. krídla Prešov je v súčasnosti nepostačujúca. Dôvodom realizácie investičnej akcie je potreba zabezpečenia krytého uskladnenia a údržby leteckej techniky," zdôvodnilo zámer ministerstvo obrany.



Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) spresnil, že schválená alokácia umožní rezortu vyhlásiť verejné obstarávanie na zhotoviteľa. "Verím, že koncom budúceho roka alebo minimálne v priebehu roka 2024 už bude hangár stáť," povedal.

Predpokladaný termín začatia výstavby je v priebehu roku 2023. Spresnenie predpokladaných nákladov na stavebné práce, ako aj ukončenie realizácie stavby bude závisieť od procesu verejného obstarávania.

"Hangár zabezpečí, aby vrtuľníky, ktoré nemáme v súčasnosti kde skladovať, a tak stoja vonku aj keď prší a sneží, budú mať priestor, kde budú nielen uskladnené, ale aj opravované," dodal Naď.

Za projektovú dokumentáciu už zaplatil rezort zhotoviteľovi 36.860 eur. Finančné prostriedky vo výške 1940 eur za výkon odborného autorského dohľadu sa majú uhradiť až po ukončení realizačných stavebných prác.