Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

V Prešove s výstavbou Futbal Tatran Arény sa začne už čoskoro

Výstavba Futbal Tatran Arény v Prešove, jej aktuálny stav bol témou tlačovej konferencie, ktorá sa konala v zariadení Bowling pri trati, Jazdecká 1/A v Prešove 28. augusta 2019. Foto: TASR/Milan Kapusta

Mesto Prešov podľa jej slov aktuálne rokuje o prevzatí staveniska a o termíne začiatku výstavby.

Prešov 31. mája (TASR) - S výstavbou Futbal Tatran Arény sa podľa mesta začne už čoskoro. V Centrálnom registri zmlúv (CRZ) bola v stredu zverejnená zmluva na výstavbu futbalového štadióna v meste Prešov. Harmonogram prác by mal byť podľa hovorkyne mesta Prešov Terézie Rácovej otázkou niekoľkých týždňov.

Zmluvu, ktorá bude účinná od 1. júna 2023, uzavreli spoločnosť Futbal Tatran Aréna, s. r. o., a zhotoviteľ diela, spoločnosť AVA-stav, s. r. o.

"Minulý týždeň zároveň mesto Prešov dostalo súhlasné stanovisko od Protimonopolného úradu (PMÚ) SR týkajúce sa financovania tohto projektu s vyhlásením, že nejde o nedovolenú štátnu pomoc. Rovnaké stanovisko bolo doručené Prešovskému samosprávnemu kraju (PSK), Slovenskému futbalovému zväzu (SFZ) a Fondu na podporu športu (FNPŠ)," povedala Rácová.

Mesto Prešov podľa jej slov aktuálne rokuje o prevzatí staveniska a o termíne začiatku výstavby.

"V zmysle toho, že zmluva je po zverejnení platná, očakávame od spoločnosti AVA-stav, že nám v najbližších dňoch a týždňoch predloží harmonogram prác, na ktorý bude nadväzovať aj harmonogram čerpania jednotlivých finančných zdrojov. Po schválení tohto harmonogramu a odovzdaní staveniska sa začne s výstavbou. Cieľom mesta Prešov a spoločnosti AVA-stav je zároveň dodržať zmluvné podmienky, a teda o 18 mesiacov ukončiť výstavbu futbalového štadióna," doplnila Rácová.

Termín realizácie je platný na základe memoranda medzi mestom Prešov a SFZ, ktoré Prešov ustanovuje ako miesto konania Majstrovstiev Európy U21 vo futbale v roku 2025.

"V tomto smere bude taktiež dôležité rokovanie správnej rady FNPŠ, v rámci ktorého by malo dôjsť k schváleniu dotácie v zmysle stanoviska PMÚ SR vo výške približne 4,8 milióna eur. V prípade, že FNPŠ schváli túto dotáciu, spoločnosť Futbal Tatran Aréna, ktorá je staviteľom a investorom celého projektu, bude mať zabezpečené finančné krytie na celú stavbu," dodala Rácová.