Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

V Prešove trvá druhý stupeň povodňovej aktivity, odstraňujú sa škody

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Po stredajšej (6.5.) podvečernej búrke s krúpami tu už niekoľko dní odstraňujú jej následky.

Prešov 11. mája (TASR) – V meste Prešov stále trvá druhý stupeň povodňovej aktivity. Po stredajšej (6.5.) podvečernej búrke s krúpami tu už niekoľko dní odstraňujú jej následky, a to najmä na uliciach Mirka Nešpora, Bajkalská, Mukačevská, Prostějovská, Antona Prídavku a v časti Šidlovec.

Ako informovala hovorkyňa Prešova Veronika Kmetóny Gazdová, na odstraňovaní škôd sa pracuje aj dnes, vzhľadom na ich rozsah potrvajú práce minimálne celý týždeň. Dnes v meste robí asi 450 aktivačných pracovníkov, 10 odsúdených a naďalej aj zmluvní partneri a záchranné zložky. Pokračuje sa v sprístupňovaní ciest a chodníkov, odstraňovaní nánosov, ktorých odvoz sa zabezpečuje prostredníctvom veľkoobjemových kontajnerov, pracuje sa na čistení rigolov a odstraňovaní nánosov z líniovej zelene.

„Na Sídlisku III boli zaplavené časti ulíc, pivnice s prvotnou potrebou evakuácie, ktorá sa neskôr nepotvrdila. V niektorých častiach však, aj vzhľadom na opakované zrážky, nebolo možné počas predĺženého víkendu vyvážať bahennú nánosovú hmotu v dôsledku jej tekutého skupenstva. Mesto intenzívne vyzývalo obyvateľov na trpezlivosť a spoluprácu s mestskou políciou, ktorá koordinovala odstavovanie vozidiel, aby sa čistenie mohlo vykonávať celoplošne,
“ povedala Kmetóny Gazdová.



Škody sa podľa nej stále priebežne monitorujú a vyčísľujú, najviac zasiahnutou je ul. Mirka Nešpora, kde sú okrem súkromných majetkov značne poškodené mestské komunikácie, asfaltové plochy a detské ihrisko.

V dôsledku minulotýždňovej lokálnej prietrže mračien a návalového dažďa sa ocitlo najmä Sídlisko III v Prešove pod vodou. Ešte v stredu večer bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Mesto v spolupráci s partnermi zabezpečovalo materiálnu aj technickú pomoc, práce na odstraňovaní škôd sa realizovali po jednotlivých lokalitách, hasiči poskytli veľkokapacitné čerpadlo a odčerpávala sa voda zo zaplavených pivníc.

Druhý stupeň povodňovej aktivity platí od štvrtka (7.5.) a krízový štáb by mal zasadnúť aj v utorok (12.5.).