Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

V Snine štartuje petícia za vyhlásenie referenda o odvolaní primátora

Primátor Sniny Štefan Milovčík. Foto: www.facebook.com

Nespokojní petičiari poukazujú na viaceré prehraté súdne spory mesta, za ktoré je podľa ich názoru potrebné vyvodiť osobnú zodpovednosť. .

Snina 16. apríla (TASR) - V meste Snina odštartovala v uplynulých dňoch petícia, ktorou chcú jej iniciátori docieliť vyhlásenie referenda o odvolaní primátora Štefana Milovčíka (nezávislý). Nespokojní petičiari poukazujú na viaceré prehraté súdne spory mesta, za ktoré je podľa ich názoru potrebné vyvodiť osobnú zodpovednosť.

Podľa vyjadrení člena petičného výboru Jána Čabalu by mala radnica zaplatiť za dva prehraté spory spolu takmer 1,4 milióna eur. "Na verejnosť už ale presiakli informácie o ďalšom, treťom prehratom súdnom spore, v ktorom podalo mesto odvolanie, kde ide o ďalších vyše 200.000 eur," doplnil Čabala.

Petičiari chcú v tejto súvislosti docieliť odvolanie primátora z jeho funkcie. "Štefan Milovčík, ktorý je primátorom vyše 16 rokov, s prestávkou v rokoch 2002-2006, predložil v uplynulom období zastupiteľstvu na schválenie zaplatenie pohľadávok, pričom nikto z kompetentných neprijal žiadnu zodpovednosť," vysvetľuje Čabala.

Milovčík podčiarkuje, že predmetné súdne spory vznikli práve v medziobdobí, keď nebol primátorom. "Keby som bol vtedy vo funkcii, neboli by vznikli a ak, tak určite nie v takom rozsahu. Spory sa týkajú našej skládky TKO, ktorú sme budovali v 90. rokoch a ktorá nám mimochodom už doposiaľ priniesla úžitok za viac ako 4,5 milióna eur a ešte minimálne toľko prinesie. Takže na jednej strane prínos deväť miliónov eur, na strane druhej súdne spory za 1,7 milióna eur."

Iniciátori petície nesúhlasia, aby sa hádzala vina iba na niekdajšie vedenie radnice. "Tieto kauzy sa začali dávnejšie a pokračovali po roku 2006. Zvaľovať vinu na jedno funkčné obdobie, kedy bol primátorom niekto iný, je minimálne neštandardné, nešťastné, zavádzajúce, klamlivé," myslí si Čabala.

Najbližším cieľom petičiarov je zozbierať približne 5000 podpisov, ktoré chcú následne predložiť na kontrolu príslušnej komisii mestského zastupiteľstva (MsZ). V prípade dostatočného počtu zhromaždených podpisov by malo následne zamýšľané referendum MsZ vyhlásiť.

Sninský primátor vníma túto iniciatívu ako "trvalú nespokojnosť úzkej skupiny, možno len jednotlivca, s výsledkami komunálnych volieb v meste za ostatné roky". "Nemôže (nemôžu) sa zmieriť s tým, že mi väčšina ľudí dáva hlas, pretože je viditeľné, že sa v Snine dejú mnohé pozitíva," uvádza Milovčík na margo projektov, ktoré v meste podporila EÚ za ostatné roky. "Preinvestovali sme viac ako 35 miliónov eur, čo na jedného obyvateľa predstavuje sumu 1750 eur, pričom máme primerané asi 20-percentné zaťaženie."