Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

V Snine vznikli na viacerých miestach bezpesticídové zóny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Medzi bezpesticídové zóny patrí park pri Domove pokojnej staroby, malý a veľký Vihorlatský park, park 1. mája, historický park a topoľová aleja.

Snina 29. júla (TASR) - V meste Snina vznikli bezpesticídové zóny. Ide o lokality, kde mesto využíva princíp prírodne blízkych riešení a údržby zelene. Informovala o tom na stránke mesta Miroslava Špitaliková z oddelenia strategického rozvoja sninského mestského úradu.

Medzi bezpesticídové zóny patrí park pri Domove pokojnej staroby, malý a veľký Vihorlatský park, park 1. mája, historický park a topoľová aleja. Označujú ich informačné tabule, ktoré obsahujú podľa Špitalikovej veľa zaujímavých informácií. Tabule môžu slúžiť v rámci zážitkovej edukácie nielen základným a materským školám, ale aj širokej verejnosti.

"Cieľom týchto opatrení je zachovanie biodiverzity, pretože biodiverzita má veľký význam z hľadiska udržania života na Zemi. Každý živočích, rastlina či mikroorganizmus má svoju dôležitú funkciu a tvorí nenahraditeľný článok v zložitých zákonitostiach prírody," povedala Špitaliková.

Najväčšou hrozbou pre biodiverzitu je podľa jej slov ničenie prírodných stanovíšť, rozširovanie ornej pôdy a pasienkov, odlesňovanie a zväčšovanie zastavaných a ťažobných plôch.

"Mesto Snina sa systematicky snaží pristupovať k ochrane životného prostredia aj takýmito opatreniami," dodala Špitaliková.