Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

V Stropkove finalizujú projekt separovania odpadu za 795.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Spoločnosť Služby mesta Stropkov momentálne finalizuje projekt s názvom Separovaný zber a zberný dvor vyseparovaných odpadov pre mesto Stropkov a 24 obcí.

Stropkov 2. marca (TASR) – Spoločnosť Služby mesta Stropkov momentálne finalizuje projekt s názvom Separovaný zber a zberný dvor vyseparovaných odpadov pre mesto Stropkov a 24 obcí, na základe ktorého spoločnosti pridelili z Operačného programu Životné prostredie ešte v roku 2010 viac ako 795.000 eur. Projekt by mal byť uzavretý na konci marca tohto roka a v súčasnosti prebiehajú ešte tréningy kompostovania.

Ako TASR informoval Jozef Hricišin zo spoločnosti Služby Stropkov, okrem toho, že sa opravil a zmodernizoval zberný dvor i mechanizmy, s ktorými spoločnosť pracuje, do každého domu sa nakúpili vrecia na separovanie odpadov za viac ako 46.000 eur, a tiež 2660 malých kompostérov za viac ako 133.000 eur. V mesiacoch február a marec preto prebiehajú priame ukážky použitia kompostérov a ukážky spôsobu ukladania jednotlivých biologicky rozložiteľných odpadov do kompostérov tak, aby sa dosiahlo vytvorenie kompostu.

Najviac prostriedkov z projektu sa však vynaložilo na jeho stavebnú časť, teda na opravu existujúceho zberného dvora, ktorá sa dokončila ešte v roku 2011 a celkové náklady presiahli 312.000 eur.

"Vybudovalo sa nové oplotenie areálu a jeho osvetlenie, spevnené plochy a vnútroareálové komunikácie, ktoré boli odvodnené cez lapače ropných látok, aby nedošlo k poškodeniu životného prostredia. Postavil sa prístrešok pre staré autá a pneumatiky, zabezpečili sa veľkokapacitné kontajnery na separovaný zber jednotlivých druhov ďalších odpadov a skladovacie priestory na vyseparované odpady. Podnik Služba má k dispozícii a využíva zberný dvor odpadov na európskej úrovni, ktorý slúži pre potreby nakladania s odpadmi produkovanými na území mesta Stropkov a ďalších 24 obcí z okresu Stropkov," uviedol Hricišin.

Okrem toho sa nakúpili aj štiepkovač a drvič biologicky rozložiteľných odpadov, UNC, malé nákladné auto a väčšie auto s hydraulickou rukou. Na záver boli nakúpené zberné kontajnery príslušných farieb a do jednotlivých domácností, žijúcich v lokalitách komplexnej bytovej výstavby – v bytovkách, sú postupne distribuované obaly na zber biologicky rozložiteľných odpadov.

Samotná spoločnosť Služby Stropkov participovala na projekte aj 5-% spoluúčasťou, čo predstavovalo takmer 40.000 eur.